6 Ocak 2016 Çarşamba

Ülkü Takvimi

   Çocukluğumda  istisnasız her yılbaşında  babam, eve Vasıf Ülkü Takvimiyle gelirdi. Eski takvimin son sayfası da koparılıp , yeni takvim sobanın arkasındaki yerine asılırdı. Asılırdı asıl asılmasına ,ama ben hemen elime alır başlardım bütün sayfaları okumaya. Önce doğum günümün olduğu sayfadan başlardım. O günün resmi tanıdığım bir şehirse çok mutlu olurdum. Sonra bütün sayfaları karıştırıp  yavrunza isim bölümünde ,adımın hangi günde olduğunu arar, bulnca da çok mutlu olurdum. Sonra ailemdeki diğer bireylerin adı var mı diye merakla incelerdim. Saatlerce vakit geçirirdim, renkli  yaprakların arasında.
   Cemreleri , koca karı soğuklarını, kırk ikindi yağmurlarını,pastırma sıcaklarını, belirli günleri, hızır ve kasım günlerini ,  değişik yemek isimlerini , hangi balığın hangi mevsim yeneceğini özlü sözleri ,Türkiye'min cennet köşelerini  Ülkü Takvimi'nden öğrenmiştim. Sonrasında dini içerikli takvimler basılmaya başlanınca evlerimizdeki yerini yitirir oldu. Yeni takvimler tatsız tuzsuz  Sadece o günkü tarihe bakmaktan öteye geçemedi.
   Bir kaç sene önce annemin aklına nerden geldiyse "Eskiden Ülkü Takvimi vardı, şimdi yok " deyince ağabeyim " hala var diyerek " ona her sene kargoyla gönderir oldu. Bu seneki takvimimiz dün gelmiş.Eski bir dostumu görürü gibi heyecanlandım.
  Bu sene 49.Yılıymış. Blogda yazı yazacağımı söyleyerek  hemen annemden kaptım takvimi. Başladım sayfalarını karıştırmaya . Tabiki önce doğum günümün olduğu yaprağı  incelemeye başladım. 10 Şubat 2016 gününde yavrunuza isim bölümünde kız: Azra erkek:Peyami yazıyor." Demek adım Azra olacakmış "diyerek güldüm. Ve her seferinde olduğu gibi acaba takvim yaprağından isim koyan kaç anne baba vardır diye düşünmekten kendimi alamadım. Ülkemizden bir fotograf kısmında Muğla Fethiye'yi görünce çok mutlu oldum. Çünkü yazın görme fırsatım olmuştu. Sonra yapraklarda adımı aramaya koyuldum. Baktım , baktım, baktım 31 Mayıs'ta adımı görünce eski günlerdeki gibi bir sevinç ve huzur  kapladı içimi. Ama annemin " hala o takvimle işin bitmedi mi? " sözü üzerine emaneti asıl sahibine teslim etmek zorunda kaldım.
   Nasılsa yeniden elime geçirip çocukluğumun mutlu günlerine göndermeler yaparak uzun uzun incelerim ,evimizin baş köşesinin  bir yıllık ,hatırlı misafirini .

44 yorum:

  1. Yaa ben de sürekli takvim okurdum çok severdim onları, köydeyken falan özellikle okuycak bir şey bulamayınca onları hatmederdim :) bu yazı harika bi nostalji oldu bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim ;))) güzel eski günlere gönderme olsun dedim

      Sil
  2. Küçükken bende aynı bu sırayla okurdum ilk doğum günü,sonra isimler falan hatta fıkralı takvimlerden de fıkraları okurdum ama şimdi benim için o takvimler gibi alışkanlığımda tarihe karıştı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fıkraları ben de okurdum. Hatta bilmeceler olurdu sabırsızlanıp arka sayfadn cevabına bakardım.

      Sil
  3. Şüphesiz herkesin küçükken yaptığı işlerden sadece birisidir. Özellikle de fıkraları okurdum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüfek icat oldu mertlik bozuldu. Şimdi kimse takvimin yüzüne bakmaz oldu. Bedava takvim varken kimse 20 lira verip almıyor

      Sil
  4. Bize eskileri yad ettin öğretmenim tabikide ülkü takvimini tanıyorum ve hala piyasada olduğunu bilmiyordum görünce çocukluğumu gençliğimi anımsadım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluğumuzun en güzel yılları , yüzünüzde bir tebessüm , yüreğinizde bir sıcaklık bıraktıysam ne mutlu bana :)) sevgilerimle

      Sil
  5. Ne güzeldi gerçekten ama malesef teknolojinin ilerlemesiyle herşey unutuluyor

    YanıtlaSil
  6. Evet ya, eskiden duvarlarımızda hep vardı, en son ne zaman aldık hatırlamıyorum ama 70'li yıllardı sanırım. Sonra büyük takvimler çıkmıştı. Gazeteler filan bedava dağıtırdı. O günlere gittim:))teşekkürler:)Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim , yüzünde bir tebesümün sebebi olduğum için ;))

      Sil
  7. Güzel bir yer burası.
    Tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  8. Takvimlerle hic aram olmadi ama insanin eline yillar sonra cocukluguna dair bisey gecince yasadigi duyguyu sanirim herkes yasamistir böyle, tarifsiz bi duygu. Arada nostalji yapmak huzur veriyor insana.

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar.
    Vasıf Ülkü takvimi hiç duvarlarımızı süslemedi ama, takvimin kendisini çok daha önceleri görmüş ve incelemiştim. Ne yalan söyleyeyim. Geçen sene Diyanete kızdığım için almamıştım ama, bu sene yine Diyanetin takviminden aldım.

    Sizin gibi yapraklı takoz takvimlerin sahifelerini karıştırmak hiç aklıma gelmemişti. Ama, bir konu açıldığında sadece konuyla ilgili güne bakmak için yapraklarını karıştırırdık.

    Bundan böyle en azından ben de doğum günüm olan sayfaya bakmaya karar verdim. Çok güzel bir nostalji paylaşımıydı. Kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim , takvimler bana küçük bilgi hazineleri gibi gelir hep , sayfalarında neler gizlidir neler:))

      Sil
  10. Çocukluğumuzun en güzel eğlencesi.. ben de çok severdim takvim okumayı. Bir de gazeleterin kuponla verdiği ansiklopedileri çok okurdum. Öyle vakit geçirirdim hep.:)

    Takvimdeki isimlerle ilgili bir anımı da anlatayım: Büyük kızım doğduğunda isim bulma telaşı aldı bizi. Biz de küçüğüz daha..:) Çocuğumuza ne isim koyucaz bir türlü karar veremiyoruz... Eşime bildiğim tüm isimleri saydım. sonra dur bu böyle olmayacak. aklıma artık isim gelmiyor dedim. Takvimi elime aldım ve tüm kız bebek isimlerini okudum..:) Yine olmadı..Tam umudu kesmişken bir sayfada Demet ismi çıktı karşımıza. Bunu söyleyince eşim hah tamam işte bu olsun dedi..Ama bu kez de ben beğenmedim.. Sayısız isimden birini eşim beğendi ve bu kez de benim içime sinmedi.. Olacak iş mi...Takvimde de başka isim kalmadı..:) Demet yerine Buket olsun o zaman, Buket'te anlaşalım dedim.. Çiçek demetinden çiçek buketine geçiş yaptık ve sonunda ilk çocuğumuzun ismini takvim yaprakları aracılığıyla koymuş olduk..:)
    Bir Ülkü Takvimi beni şimdi nerelere götürdü..:)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınız ;))) demek ki yapraklardaki isimler işe yarıyormuş. Sorumun cevabını almak çok güzel sevgilerimle ;))

      Sil
  11. Evin baş köşesinde saatli maarif takvimi bulunur ve günün isimleri,yemekleri,olayları hatta bazılarında ise kısa anekdotlar vardı.Daha bizde 5-6 yıl önceye kadar yıl başı yaklaşırken eve takvim alma telaşı vardı.Şimdi takvimin yerini maalesef telefonlarımızdaki internet aldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. saatli maarif takvimi dedemlerin evinde olurdu genellikle.bu sene o da var bizim evde.Bir yazı da onunla ilgili yazabilirim :))

      Sil
  12. Ben de çocukken çok severdim takvim okumayı. Hem o günün önemini öğrenmekte ayrı anlamlı olurdu. Fıkralar, sağlıkla ilgili bilgiler, isimler... Küçücük sayfaya neler sığdırırlardı. Hatta atamazdım ben takvimleri bir ara her yer takvimdi bu yüzden:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takvimler birer küçük ansiklopedi gibidirler :))

      Sil
  13. Türkiye gazetesi takvimi vardı. En çok onunkini severdim ben. Zeka bulmacaları olurdu cevabı yarınlı. Tabi hiç beklemezdim yarını çevirir sayfayı bakardım cevaba. Bir de annem önemli günlerin takvimlerini saklardı. Hala durur kitap sayfalarının arasında, kızım doğdu, oğlum doğdu, evlendik, ev aldık hatta babamı kaybettik diye. Hala çok seviyorum ben o yaprakları ve yeni yıl için evimde yeni bir takvimim var ne güzel ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli günlerin yaprakları da güzel yemek tariflerinin olduğu yapraklar da saklanırdı bizde . Hatta bir sene hiçbir yaprağı koparmaya kıyamamıştık.

      Sil
  14. Yeni takvimin gelmesini sabırsızlıkla bekleyen bir çocuktum. Fıkralar, bilmeceler, minik öyküler... Hepsini ilk günden hatmederdim. Sevdiklerimi zamanı gelince koparıp alıntılar defterime yapıştırırdım. Unutmuşum. Hatırlattığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı duyguları yaşayıp , güzel bir çocukluk geçirmişiz ne güzel ;))

      Sil
  15. Eskiden neredeyse her evde olurdu:( Almak lazım aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hatta hem kendinize hem de çok sevdiğiniz birine hediye olarak almalısınız :))

      Sil
  16. Çok güzeldi ya. Küçücük sayfada birçok bilgi olurdu. İsimler, fıkralar, bilmeceler, dini kıssalar, hikayeler.

    YanıtlaSil
  17. Almanya'da Türk marketleri be bilimum Türk işletmeleri bedava dağıtıyor bizde de var iki tane biri coçuklar oynasın diye biri de duvara Asmalık. Yalnız o takvimler hep sobanın arkasına mi asılır ;) biz de oraya asardık :)?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de elektrik düğmesine bağlanırdı ;))

      Sil
  18. Takvimler eskiden anlamlıydı. Şimdi pirelli takvimlerine değer verir oldu insanlar. Fıkraları ,ata sözlerini ve dini bilgileri çok severek okurdum. Hala okuyorum. Genelde üzerinde ayetler yazıldığı için atmam biriktiririm. :)
    Emeğinize sağlık. Paylaşım için TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim . Bütün güzel değerlerimizi bir bir yitiriyoruz , nereye gidiştir bu ? :((

      Sil
  19. Yazınızı çıktığında okumuştum ama yorum yazmak şimdiye nasip oldu. Benim de çocukluğumda Ülkü takvimi alınırdı eve. Diyanetin takvimlerinden habersiz büyüdüm. Sonra da tahta onlar geçti zaten. Bir kaç yıl öncesine kadar kırtasiyeden gidip aldım Ülkü takvimini. En çokta her sayfada yayınlanan fotoğraflar ilgimi çekmiştir. En güzeli hangisi diye karıştırdığımı hatırlarım çocukluğumdan. Dün Kadıköy Nezih'in sırasındaki kırtasiyelerden birinde gördüm, kapı önüne koymuşlardı takvimleri. Aklıma yazdığınız bu yazı geldi, gülümsedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok mutlu oldum , hatırlanmak çok güzel . Hem takvimi hem de beni ;))

      Sil
  20. Bizde de İhlas takvimleri vardı. Diğer takvimlere göre hem kalitesi hem içeriği daha güzeldi. Başka takvim aldıklarında somurturdum. Şimdi düşünüyorum da baya etkilemiş beni bu takvim yaprakları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takvim yaprakları küçük birer ansiklopedidir. Çok severim ben de

      Sil
  21. Hepimizin evinde vardı onlar bir zamanlar.Demek hala varmış.Eskilere götürdün bizi şeker :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her sene mutlaka alırım. Ne varsa eskilerde var cicim 😘😘

      Sil
  22. ben de çok severdim. Ben de rastgele açıp bir nevi fal bakar gibi okurdum. Geçmişe götürdünüz beni de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh ne güzeldi o günler ben hala alıp o günleri yaşatmaya çalışıyorum

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris