23 Mart 2015 Pazartesi

Yeni Gün


Yeni gün ( nevruz) bayramının kökeni çok eski çağlara dek uzanır. O dönemde ,yaşamla ilgili herşey dört mevsimle yakından ilgiliydi.Zor koşullarda geçen çetin bir kıştan sonra toprağın uyanması doğa annenin rengarenk çiçekli yeşil örtüsünü sermesi , bolluğun bereketin gelmesiyle yeni günün kutlanması gereğiyle Nevruz geleneği  Persler'de başlamış, Zamanla  kültürler ve dinler arası etkileşimlerle kutlamalar ad değiştirerek  ,eklemeler yapılarak devam etmiş. Dinsel simgeler eklense de Paskalya , hıdırellez , nevruz hep aynı temaları içerir.Nevruz öncesi evin ve bulunulan çevrenin temizlenmesi ve o güne özel  yiyeceklerin hazırlanması seramonisi. Bayram günü çeşitli eğlencelerin , yarışmaların  yapılması , güne özel hazırlanan  s harfli yiyeceklerin yenmesi,  yumurtaların  doğadaki bitkilerle boyanarak çeşitli oyunlarla  yenmesi ,şifa veren  ve suyla haşır neşir olmak, ateş yakılması ve ateşin arındırma gücüne inanılarak üzerinden atlanması , insanların bir araya gelip dayanışma ve yardımlaşmada bulunduğu baharın bayramı daha uzun yıllar farklı kültürlerde ,farklı geleneklerle ,ortak temalarla sürer gider.

3 yorum:

  1. Merhaba hoşgeldiniz , teşekkür ederim . Hemen ziyaretinize geliyorum

    YanıtlaSil
  2. bizde ilkokulda okurken ögretmenimiz yumurtanın üstünü rengarenk boyatır dı daha sonra dışarı çıkıp çimenlerin üstüne oturup yumurtaları kırma yarısı yapardık sonra beslenme çantalarımızı açıp o yumurtaları yerdik eskiden çok eglenceli olurdu şimdi öyle etkinlikler pek göremiyoruz baharın gelişini ancak çiçeklerin açması ve kuşların ötüşüyle haber alıyoruz bu arada etkinliginiz çok güzel olmuş hocam her zaman ki gibi =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada yeşil alanı görmek için şehir dışına çıkmak gerek . Geziye gitmek artık eskisi kadar kolay değil bir sürü prosedür var .

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris