Geleneksel mercimekli mantımızı bu sefer Pınar Labneyle yapmayı istedim. Sonuç mükemmel oldu.
Benim mantı yaptığımı duyunca sakın hamur açtığım aklınıza gelmesin. Yılların eskitemediği Eskişehir'in bu işin uzmanı esnafları sağolsun. Ben güvendiğim yerlerden hazır alıyorum ama siz evde kendiniz yapabilirsiniz.
Malzemeler:
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 yumurta
1 tutam tuz
Yarım su bardağı su
İç malzemesi:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 orta boy soğan
Tuz ,karabiber ,pulbiber
Sosu için:
1 pk Pınar Labne
2 çorba kaşığı yoğurt
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kalığı salça
Pulbiber, nane , kekik
Yapılışı:
-Önce içini hazırlamak için yeşil mercimek haşlanır. Soğan kavrularak haşlanmış mercimek, tuz, karabiber, pulbiber eklenir. Soğumaya bırakılır.
- Hamurun malzemelerinin hepsi karıştırılarak kulak memesinden biraz sert hamur elde edilir ve 30 dk. dinlenmeye bırakılır.
Dinlenmiş hamur açılarak kare kare kesilir. İç malzemeleri konan hamurlar mantı şeklinde kapatılıp hafif yağlanmış tepsiye dizilir, üzerleri kızarana kadar fırınlanır.
Mantı fırından çıkınca salca ve sıcak suyla hazırlanmış sos üzerine gezdirilir ve ocakta kapak kapatılarak pişirilir. Mantılar yumuşayınca ocak kapatılır.
- Sarmısak , Pınar Labne ve yoğurt karıştırılarak üst sosu hazırlanır.
- Hafif soğuyan mantıların üzerine labneli yoğurtlu sos dökülür.
- tereyağı kızdırılır , istenirse bir parça salça , pul biber eklenerek mantının üstüne dökülür.
- Nane ve kekikle süslenerek servise hazır hale gelir.
- Afiyetle
Amanııınnn Tigris!cim döktürmüş... hamarat hatun... mantı olsun da yerim ben hele bi de sarımsaklı olsun oh mis :)
YanıtlaSilGel şekercim gel sana da yaparım kiiii 😉❤️
SilTİGRİS! Cim liste kabarıyor bak daha bir de tatlı vardı unutmadım 😂
SilCanımcımmmm sen iste yeter ki 😉❤️
SilEllerinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım
Silİç Anadolu'da aynı mercimekli içten (maydanoz da var) kat kat açma börek yapıyorlar, adına da ''mercimekli bükme'' diyorlar. İnsan parmaklarını yer, o derece lezzetli.
YanıtlaSilEminim ki bu da lezzet fırtınası. Ellerinize sağlık. Mutlaka deneyeceğim ;)
Bilmem mi bükmeyi 😉 Haşhaş ezmesiyle açılır hamuru
SilEllerine sağlık Tigris, hiç yememiştim mercimekli mantı. Merak ettim :))
YanıtlaSilTavsiye ederim çok güzel olur
SilBugün instagramda zaten kahvaltı ile başladım .... Gözler şenlik etti valla ...
YanıtlaSilMaşallah arkadaşım ... Emeğine sağlık
Hiç denemedim mercimekli mantı ilginç ve besleyici görünüyor ...
Huzurlu geceler
Tigris yeterki istesin😘❤️
SilÇok leziz oluyor
İşte benim eş de o yöreden oğluşlar kıymalı mantıyı zorla yer ben çocuğum mantı nın aslı kıymalı derim:))) onlar mercimekli:)) rahmetli Hatice annem(kayınvalidem)den öyle alıştı çocuklar . evlenip yuvalarına gittiler ama istiyorlar arada yine eskisigibi yapmıyorum ama ara da aşka gelip onlara tadımlık yapıp fırınlıyorum.Bükmesi yufkalı gül böreği daha neler değil mi:)))
YanıtlaSilÇok lezzetli gerçekten ellerine sağlık demeyenlere tavsiye olsun:)
Ne güzelllll 😉❤️ Bu tadı bilen biri olmanız
SilAkşama benim menüde de mantı var ama mercimeksiz ve labnesiz. Ne yapalım buna da şükür :)
YanıtlaSilEvettttt çok şükür
SilBeni benden aldı bu tarif. Böyle güzel yeteneklerimde yok ki 'dur ben bunu akşama yapayım' diyeyim. Anneme de söylesem kızar şimdi koca kadın oldun elinden su içmişliğimiz yok diye.. Kalbime gömüyorum bu mantıyı:)
YanıtlaSilAyyyy canım benim, keşke yakın olsak da sana da bir tabak gönderseydim
SilEllerinize saglik cok güzel görünüyor
YanıtlaSilTeşekkür ederim
Silmantıyı pek sevmiyorum ama canım çekti nedense.. ben en iyisi bu tarifi şimdi bir deneyeyim. :) teşekkürler. :)
YanıtlaSilDeneyin deneyin afiyetle 😉
Silharika bir tarif olmuş hele labneli sosa bayıldım..
YanıtlaSilTavsiye ederim
Silmantıya bayılırımmm da bu sosu bilmiyordumm😍 ellerine sağlıkk
YanıtlaSilDeneyin mutlaka
SilAmaan tigrisçim eline saglik nefis bir sey bu.
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım 😉❤️
SilOf of of diyorum :) bu Nasıl lezzetli bir yemek, ellerinize sağlık. Mercimekli manti da hiç tatmamıştım eminim çok güzeldir :)
YanıtlaSilÇok güzel oluyor tavsiye ederim
Sil