5 Mayıs 2016 Perşembe

Hızır Günü ( Hıdırellez)

                            

Binlerce yıllık kadim geleneklerden birisi de Hıdırellezdir. Eski takvime göre Yılın yarısının kış yarısının  da yaz mevsimi olduğu günlerin, Kasım günleri ( 8 Kasım - 5 Mayıs ) , Hızır günleri ( 6 Mayıs - 7 Kasım) , en önemli belirleyicisi olan Ruz-ı Hızır ( Hızır Günü) Anadolu coğrafyasında çok çeşitli geleneklerle kutlana gelmiştir.
Günümüzde büyük şehirlerde kutlamalar eski coşkusunu yitirip, bir bir yok olsa da Anadolu'nun her yerinde hıdırellez geleneklerini sürdüren pek çok insanımız vardır.
İnsan oğlu doğadaki olaylara göre yaşamını düzenlediği için, doğadaki büyük değişimleri de kendince bir bayram havasında  gelenekselleştirmiş ve günümüze kadar getirmiştir.
Kültürler birbirlerinden etkilendikçe gelenekler de kültürlere göre şekil almış. Dinlerin de etkisiyle her toplum mensup olduğu dine göre geleneklerini sürdürmüş. Kimi Nevruz ( yeni gün )demiş. Kimi Paskalya, kimi de hıdırellez ( hızır ilyas )
Kırmızı ve yeşil renkler, ateş, su bütün geleneklerin ortak noktası olmuş. Her birinde bolluk ve bereketi simgeleyen yiyecekler ön plana çıkmış. (Yumurta, buğday) İnsan oğlu var olduğu sürece. adına ne denirse densin baharın gelişi kutalanmaya devam edecektir.
    Anadolu'da Hıdırellez geleneği, Hızır ve İlyas, her yıl 5 Mayıs’ı, 6 Mayıs’a bağlayan gece bir gül ağacının dibinde veya bir su kenarında buluşması inancına dayanır.Hızır ve İlyas bolluk, bereket  dağıtıp insanların dileklerini yerine getirir. Hıdırellez günü evler temizlenir, yeni kıyafetler giyilir. Bütün bu hazırlıklar Hızır’a rastlamak içindir. Hızır, yeryüzünde gezindiği yerlere ve dokunduğu her şeye feyiz ve bereket bahşeder. Bu nedenle Anadolu’da 5 Mayıs gecesi kilerlerin, yiyecek kaplarının, para  keselerinin ağızları açık bırakılır, gül ağaçlarının dibine dilekler çizilir, dallarına kırmızı bezler bağlanır. Hıdırellez sabahı güneşle birlikte evlere bereket doğar. Doğanın ve tüm canlıların uyanmasıyla şifa ve sağlık bulmak, nazardan korunmak, sıkıntılardan kurtulmak için ateş üzerinden atlanır, evlere söğüt dalları asılır, yumurtalar boyanır, salıncakta sallanılır, niyet çömlekleri hazırlanır ve maniler söylenir. Bu kutlu bahar günü daima ağaçlık alanlarda veya su kenarlarında neşe ve coşkuyla kutlanır."
     "Halk arasında Hızır’ın adı etrafında birçok atasözü ve deyim teşekkül etmiştir: ’Adım Hızır, elimden gelen budur.’ ’Hızır mısın mübarek?’ ’Hızır gibi yetişti.’ ’Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez.’ Her geceyi Kadir, her geleni Hızır bil’ gibi. Destanlardan efsanelere, masallardan aşık edebiyatı ürünlerine dek birçok sözlü anlatıda da karşımıza çıkan Hızır motifi, Türk toplumunun bu külte atfedilen bellekteki yerini göstermesi bakımından önemlidir."

24 yorum:

  1. Rabbim herkese sağlık , huzur , bereket ihsan eylesin inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin herkesin gönlündeki güzellikler gerçek olsun

      Sil
  2. Ne kadar güzel anlatmışsın canım benim.Tüylerim ayaklandı.Allah herkesin dileklerini kabul etsin, bereket saçılsın güzel insanlarımızın üzerlerine, halkımıza, vatanımıza.Senin de tüm duaların gerçekleşsin dilerim yavrum.Sevgilerimle.Ece ablan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin Ece Ablacım. Bütün güzellikler bizimle olsun. Yarın yeni bir gün , yeni umutlarla kapımızda olsun.

      Sil
  3. Allah gönlünüze göre versin :)

    YanıtlaSil
  4. Dualarımız kabul olsun inşallah. Lakin İslamda yeri olmayan uygulamalara da dikkat etmek lazım. Pek çoğu bidat çünkü. Bol bol dua etmeli ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. gönlünüzdeki güzellikler gerçek olsun

      Sil
  5. " Hızır uğrasın " bolluk bereket gelsin demekmiş ...
    Yüreğinize , evinize ve sevdiklerinize Hızır uğrasın e mi :)
    Sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir derleme olmuş. Gelenekler, günün anlam ve önemi hep bir arada..
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. Yazınız sayesinde bir çok öğrendim. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir gelenek unutulmaması gereken. En baştaki dua da çok güzel

    YanıtlaSil
  9. Bolluk bereketle donansın herkes her yer inş. sevgi de ,huzur da, aşk da, yuva da, mutfak da, cüzdanlar da:) bence en önemlisi de Ülkemizin huzuru için olsun mutluluk huzur bereketi.

    YanıtlaSil
  10. Derler ki, hıdrellez günü gün doğarken, dal kıpırdamazmış. Bu şekilde anlaşılırmış hakikaten o gün hıdrellez mi, değil mi? Bu sabah baktım Kıbrıs'ta hava esiyordu. Bilmem sizin oralarda nasıldı :)
    Biz bugünü hıdrellez niyetiyle yad edelim de, gerisi Hızır'a kalsın Tigris hanımcığım.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımcım , hızır yetişir mutlaka bu güzel dileklere 😉❤️

      Sil
  11. Benim abim hidrellez dogumludur:) Hepimizin dilekleri kabul olsun insallah... Allah hepimize bol bereket nasip etsin. Ülkemiz icin en hayirlisi olsun, güzel günler görelim artik hepimiz insallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abinizin doğum günü kutlu olsun. Evet güzel günler getirsin hızır

      Sil
  12. hıdrellez çok güzel bir gelenek. Hepimizn duaları dilekleri hayırlısıyla kabul olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aminnnnn , yürekten edilen bütün güzel dualar kabul olsun

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris