#Okuldışarıdagünü |
Bu yazı toplum olarak ne hale geldiğimizin resmidir.
Bugünlerde yoğun bir temponun içindeyim.
Bir yandan okulun kapanış işlemleri bir yandan da bakanlıkça gönderilen projelerin hazırlanması uygulanması.
Bunlardan birisi de okul dışarıda günü etkinliği. Mutlaka sizler de duymuşsunuzdur.
Bu etkinliğin amacı , telefona bilgisayara mahkum olmuş çocukları bundan uzaklaştırmak geleneksel oyunlarla onları dışarı çekmek. Çok güzel güzel olmasına da
Bizlerde zaten bu uygulama var. Evde asıl sorun ve yaş büyüdükçe telefon bağımlılığı daha fazlalaşıyor.
Bu başlı başına bir problem. Ama benim anlatmak istediğim başka bir konu var. Ki bu bence daha vahim.
Projenin bir ayağında da velilerin okula gelip geleneksel oyunları herbirlikte oynayıp çocukların dikkatini ve ilgisini buna çekmek vardı. Biz de dün velilerimizi okula davet ettik.
Oyun oynayacağımızı söyledik. Önce çekindiler sonra onları razı ettik. Oyunlarda eğlendiler mi yoksa biz söyledik diye mi oynadılar pek bilemiyorum.
Ancak bir kaç velinin “oyun sonunda kazanana ne ödül vereceksiniz. Ödül yoksa oynamanın ne anlamı var ? “ sözleri kafamın içinde döndü durdu.
Her işin sonu maddi bir şeye dönüşmüyorsa insanımız mutlu olamıyor.
Ki bu oyun bile olsa.
Ve bu insanların yetiştirdikleri çocuklar da aynı düşüncelerle büyüyor.
Bilmem siz ne düşünürsünüz bu konuda ama bu sözler benim içimde bir yara .
Düşünüyorum düşünüyorum işin içinden çıkamıyorum.
Söyleyin a dostlarım ne ara bu hale geldik?
Gerçekten de nasıl bir bakış açısıdır bu? Hayır bir de oyun oynuyorsunuz ki, kendisi ödül zaten.
YanıtlaSilhalimiz çok vahim
SilVelilerin fikirleri acayipmiş. Ben de şaşırdım.
YanıtlaSiltoplumun sesi
SilHarika bir konuya ddginmissiniz sayın hocam çokta guzel anlatmissiniz ve evet ne yazikki çocuklarımız dijital oyunlar peşinde artik dogru durust je kitap okuyorlar nede ders yapıyorlar. Allah sonumuzu hayır etsin inşallah. Tsk ederim guzel paylasiminiz için kolay gelsin
YanıtlaSilBen teşekkür ederim.
SilGidişatımız çok kötü çok
Şimdi ben ön yargılı bir açıklama yapmak istemiyorum. Çünkü karşı taraf tam olarak ne söyledi nasıl söyledi şaka olarak mı yoksa karşı tarafı biz yeneriz psikolojisi yaratmak için mi veya size takılmak için mi gerçekten ciddi ciddi sormuşlarsa biraz ayıp etmişler ama ülkede menfaatsiz ve çıkarsız bir iş yapmadığı için böyle bugün en yakın arkadaşının bir sıkıntısını çözünce bile bir çıkar umarak yapıyorsun.epeydir böyleyiz yeni gelmedik bu hale
YanıtlaSilTam olarak yazdığım gibi şaka falan değil. şaka olsa zaten bunu dile getirmezdim. Olayın korkunçluğunu dile getirmek istedim
SilGeçenlerde sokağımızda bulunan okul bahçesinde de veliler oyun oynuyordu. Çok bi anlam verememiş ama hoşuma gitmişti. Meğer altında güzel bir proje ve amaç varmış.
YanıtlaSilDediğiniz gibi sıfır bellek çocukları dolduran ve yetiştiren aileler bilinçsizce her şeyi para ile değerlendiriyorlar. Aslında siz projenizin sonucunu değerlendirerek güzel bir sonuca varmışsınız. Bir sonraki adım velileri tekrar okula çağırıp alttan alttan onlara paranın kölesi olmamaları için evlat yetiştirmeleri gerektiğini anlatabilirsiniz.
Evet evet okul dışarıda günü etkinliklerine denk gelmişsiniz.
SilBizim anlatmamız bir yere kadar toplumun sesi bu
Oyunun sonunda çocuklar gibi eğlenmek, mutlu olmak oysa ki asıl ödül. Kaçımız günlük hayatın rutininden kurtulup böyle brişeyi yapıyoruz ki. Geçen face'de anasınıfı öğretmeni bir arkadaşımın paylaşımını gördüm. Aynı olay. Anneler nasıl mutlu o karelerde.
YanıtlaSilBakalınlığın projesi şu an bütün okul öncesi kurumlarında uygulanıyor.
SilLise son sınıflar bir yana 6 sınıf öğrencilerini bırak kütüphaneye gelen kitap okuma yerine soru çözen dördüncü sınıf öğrencilerinin beynine kazarsan eğer kazanmazsan aç işsiz kalırsın düşünecesini olacağı budur
YanıtlaSilEh işte halimiz budur
SilYerine tam denk gelecek mi bilemiyorum ama şu sözü hatırlatmak isterim: Ne ekersen onu biçersin, toplumlar para ile terbiye ediliyor ne yazık ki.
YanıtlaSilTam doğru sözü işte bu
SilMaalesef Tigris'im. Çocukların aklına böyle şeyleri yerleştirmek hiç doğru değil. En ufak başarısında beklentiye girer ya da sırf hediye almak için yarışır. Önce ebeveynlerin eğitilmeleri şart bence. Üzüldüm şahsen bu duruma. Cep telefonumdan yorum yaptığım için adsız görünebilir. Çok önemli bir konuya değinmişsin. Ece ablan...
YanıtlaSilEce Ablacım durum bundan ibaret. Sonumuzu siz düşünün.
SilProjenin iyi niyetli hazırladığından şüphem yok ama haberlerde onca şeyi izledikten sonra hiç bir anne baba küçük çocuğunu tek başına sokağa salmaz. Bunun yerine eğitim kurumlarının sosyal etkinliklere daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Çıkarcı bireyler olduğumuz ve yetiştirdiğimiz konusunda da sonuna kadar haklısınız.
YanıtlaSilProje güzel ama anne babaların da bir şekilde eğitilmeleri şart.
SilMaalesef haklisin canim aşiri maddiyatci oldu insanlar 🤔
YanıtlaSilNe kötü bir gidişat
Silçocuklarıyla vakit geçirmeyen hele de kaliteli vakit geçirmeyen tüm anne babalar için onlarla geçirilmiş vakit ziyandır :((
YanıtlaSilben oğlanlarla top oynarken bir arkadaşım bana sormuştu ne anlıyorsun erkek gibi top oynamaktan şaşırdım bu soruya ve dedim ki -ben gerçekten zevk alıyorum oğullarımla yaptığım her şeyden çünkü biliyorum ki büyüyünce çok daha az vakit geçirecekler benimle ki şimdi büyük oğlum 17 yaşında beraber gezemiyoruz bile :))
Nerde sizin gibi anneler? doğur at doğur at bazen düşünüyorum bu çocuklar benim mi diye ?
SilÜlke olarak bitmişiz tigrisss.
YanıtlaSilgelecek nesili var sen düşün
SilMaalesef bu bakış açısı günümüzde her yerde görülüyor. Toplum olarak maddi çıkar esaslı bir yaşam şekline evrildik. Selam alırken bile bunun benden bir çıkarı mı var ki selam veriyor diyenler var emin olun. Ülkem çok büyük erozyona uğradı, bu zarar nasıl telafi edilir bilemiyorum. Yine de olumlu yandan bakalım, aktivite fikri güzel. Bir nebze de olsa nefes aldırır çocuklara.
YanıtlaSilselam bile çıkara göre hatta kişiye göre değişik selam verir olduk.
Siltelafisini bilmiyorum nasıl olur?
Çocuklarla yapılan her şey güzel ama işin içine büyükler girdi mi bütün saflığı lekeleniyor
Mimledim seni :))
SilYaşasınnn hemen bakıyorum
SilBu konu gerçekten ciddi bir konu öncelikle böyle bir konuyu ele alıp yazdığınız için size tesekkurederim. Küçük çocukların ellerine telefon tablet bilgisayar verip saatlece mudehale etmeden çocuklara elektronik cihazlarla zaman gecirmelerini onaylayan sayın velilere çok kızıyorum. Kız yada erkek hiç fark etmez çocuklarınızı cihazlardan uzaklastirin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarınızı . Çok tehlikeli bir hal almaya baslayan internet ortaminda koruyun izin vermeyin . Birçok ortaokul çağındaki çocukların ellerinde ve bu yaşta hayatlarin bir parcadi olmuş. Bu çok üzücü ... Bunu onaylamıyorum benimde bir kızım var gunun sadece yarım saatini tablette geçiriyor ve telefonu yok bu bir eksik degildir. Evet bundan şikayetçi çünkü butun arkadaşlarının telefonu var. Ama ben onu nekadar koruya bilirsem koruyorum gerekirse bu konuda sert ve katı kurallar koyuyorum.
YanıtlaSilbaşta büyükler ellerindeki telefonlardan kurtulacaklar. ve çocuklarını oyalama aracı olarak telefon yerine kendilerini koyacaklar. Sizce kaç kişi bunu başarır ?
SilMaalesef insanlar bir şey yaptıktan sonra bir şey bekliyor ve istiyorlar. Gerçekten ne hale gelmişiz. Oradaki amaçların çocukların için olduğunu unutup oyun sonunda kazanana ne ödül diyebiliyorlar maalesef :(
YanıtlaSilSizi takibe aldım. Bana da beklerim. Sevgiler
Öncelikle hoş geldiniz.
SilÇocuk dünyaya getirmeden önce herkes bir eğitimden geçmeli sonrasında da eğitim devam etmeli.
başka türlü bu iş daha betere doğru ilerler
doğru söze ne denir ?
YanıtlaSilVahşi kapitalizmin geldiği son nokta bu olsa gerekir çok güzel bir konuya dikkat çekmişsiniz teşekkür ederim.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. Bu gidiş canımı yakıyor
Silbizim ülkenin çok çıkarcı olduğunu gösteriyor işteee :)
YanıtlaSilEvet Depocimm
SilHarika bir konuya değinmişsiniz. Egitim sistemimizde yapilanlar eminimki iyi niyetli ama biz büyüklerin akil almaz düşünceleri maalesef cocuklarimizi da olumsuz etkiliyor. Ne guzel vakit gecirmissin al işte onun tadini ama yokk olmaz :(( nelerle karsilasiyoruz degil mi hocam eminim bunun daha da fazlası vardır
YanıtlaSilAhh olmaz mı
SilHer gün okula giderken bu gün acaba hangi saçmalıkla canımı sıkacaklar der oldum
Çok önemli bir saptamada bulunmuşsunuz. Ama naçizane fikrimce biz "bu hale" yeni gelmedik. Hep bir Türk insanı güzellemesi yapılır medyada ama 40 yıllık hayat bilgimle gördüm ki insanımız içinde bir çıkarı yoksa size zamanını, enerjisini, güleryüzünü, iyi niyetini, bilgisini, velhasıl günahını bile vermez.
YanıtlaSilİnsanımız ahbaplarından "iyi mevkilerde olmayanları" bir işimize yaramaz diye arayıp sormaz.
Ev alırken orada ailece geçireceği güzel zamanları hayal etmek yerine 10 sene sonra satarsak kaç para eder ona göre alalım der.
Bir genç "Anne ben güzel sanatlarda heykel okumak istiyorum." deyince kızım/oğlum aç kalırsın hepimizi perişan edersin sanat falan bunlar boş sen memur olmaya bak garantili maaş." der anneler.
Evlilik olasılıklarında damat bey kızımızı hangi muhitte yaşatacak diye sorar aileler evladım anlaşıyor musunuz, birbirinizi seviyor musunuz diye sormak yerine.
Anneler küçük çocuklarını "seçkin buldukları" ailelerin çocuklarının doğum günlerine götürür; o ailelerden "muhit yapar çocuğuna."
Örnekleri arttırabiliriz. Biz toplumca yüzyıllardan bu yana somutcu, maddeci, paracı, çıkarcı köklere sahibiz. Sadece özellikle son 10 yıldır liyakatsizlik geliştiği ve çirkinlikler yozluklar iyice arttığı için artık bu yapımızı saklayamaz olmuşuz. Yoksa hep böyleydik naçizane fikrimce.
ah çok doğru tespitler .
Silİnsanlığına bakılmıyor kimsenin mevkisi parası osu busu of yaaaaa
Merhaba, paylaşımınız güzel. Bloğum yenidir, takibe alıyorum ve sizi de beklerim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim .
SilBloğunuzun linki yok nasıl takip edeceğim ?
Bir süre ortaokulda görev yaptığım için biliyorum ve biliyoruz ki çocuklar oyun oynamak istiyorlar, bunu belirtiyorlar, ardından ödül istediklerine hiç şahit olmadım. İşin içine veli girince böyle oluyor işte. Utanmıyorlar da...
YanıtlaSilOf ki ne of.
SilVeliler sanki bütün işleri bozmaya yemin etmişler
Ne hale geldik gerçekten ya. Kapitalist dünya düzeni oyunları bile bir kazanç amacına bağlamış demek. Yazık... Biz eskiden yalnızca oynar ve eğlenirdik. Bu en büyük kazançtı. Üzülüyorum şimdiki çocuklara...
YanıtlaSilMaalesef o annelerin yetiştirdikleri çocuklar tam gaz geliyorlar
SilSurvivor adlı yarışmanın insan üzerindeki etkileri işte.
YanıtlaSilBu dünya mücadele dünyası gibi gösteriyorlar halbuki bu dünya yardımlaşma dünyasıdır. Şuraya bir alıntı bırakayım.
"ÜÇÜNCÜ ESAS
Hikmet-i felsefe ile hikmet-i Kur'âniyenin hayat-ı içtimaiye-i beşeriyeye verdiği terbiyeler:
Amma hikmet-i felsefe ise, hayat-ı içtimaiyede nokta-i istinadı "kuvvet" kabul eder. Hedefi "menfaat" bilir. Düstur-u hayatı "cidal" tanır. Cemaatlerin rabıtasını "unsuriyet, menfi milliyeti" tutar. Semerâtı ise, "hevesât-ı nefsâniyeyi tatmin ve hâcât-ı beşeriyeyi tezyiddir."
Halbuki, kuvvetin şe'ni tecavüzdür. Menfaatin şe'ni, her arzuya kâfi gelmediğinden, üstünde boğuşmaktır. Düstur-u cidâlin şe'ni çarpışmaktır. Unsuriyetin şe'ni, başkasını yutmakla beslenmek olduğundan, tecavüzdür. İşte bu hikmettendir ki, beşerin saadeti selb olmuştur.
Amma hikmet-i Kur'âniye ise, nokta-i istinadı, kuvvete bedel "hakkı" kabul eder. Gayede menfaate bedel "fazilet ve rıza-i İlâhîyi" kabul eder. Hayatta düstur-u cidal yerine "düstur-u teâvünü" esas tutar. Cemaatlerin rabıtalarında unsuriyet, milliyet yerine "rabıta-i dinî ve sınıfî ve vatanî" kabul eder. Gayâtı, hevesat-ı nefsâniyenin tecavüzâtına sed çekip ruhu maâliyâta teşvik ve hissiyat-ı ulviyesini tatmin eder ve insanı kemâlât-ı insaniyeye sevk edip insan eder.
Hakkın şe'ni ittifaktır. Faziletin şe'ni tesanüddür. Düstur-u teâvünün şe'ni, birbirinin imdadına yetişmektir. Dinin şe'ni uhuvvettir, incizaptır. Nefsi gemlemekle bağlamak, ruhu kemâlâta kamçılamakla serbest bırakmanın şe'ni, saadet-i dâreyndir."
(Risale-i Nur/Sözler/On İkinci Söz/Üçüncü Esas)
Baştaki cümle dışındakilerini anlayamadım kusura bakmayın
SilSonra bu tip insanların düzgün, çıkarsız ve topluma yararlı çocuk yetiştirmesini bekliyoruz. Yazık.
YanıtlaSilben artık beklemiyorum
SilOkul dışarıda etkinliğine bizde katıldık geçen hafta. Güzel düşünülmüş bir etkinlik. Keşke eski zamanlar olsa da çocuklarımız dışarıda rahat rahat oynayabilseler . Söylenen cümleyi okuyunca hiç şaşırmadım ne yalan diyeyim. Maalesef tamamen çıkar toplumu halini aldık.
YanıtlaSilNerde o sokakta oynadığımız günler? Şimdi daha çok dikkat etmek gerekir.
SilO cümle içinde hep yara olarak kalacak
Geleceğin temelleri evde atılıyor diye bilirim kıymetli Tigris hocam. Zira çocuklarımızın, evinde ailesi ile negatif iletişimi, ilgi alaka eksikliği, çocukların toplumda bir birey olarak hissettirilmesi adına kılını kımıldatmayan ebevenyler, kısaca yuva içindeki huzursuzluğun çocuklar üzerindeki anormal olumsuz etkileri maalesef memleketin ve bilinçli eğitimcilerin en büyük derdi. Çözüm için çırpınsanız da aldığınız cevap "bunun bize ödülü ne olur ki" olunca ben cidden ümitsizliğe kapılıyorum. Çok üzülüyorum, herşey çok güzel olacak, fakat çok zor olacak. Bu taş beyinleri yontmak bizi fazlaca yıpratacak.
YanıtlaSilMaalesef Taner Bey hergün ne aileler görüyorum. Hatta diyorum ki herkes çocuk sahibi olmasın
SilYontulacak kafa da yok bazılarında of yaaa