6 Mart 2016 Pazar

Bir yeni mim : "Sizin Şehriniz "



Merhaba dostlarım , dışarıda ruhumu ısıtan bir güneş ve  baharın taze kokusu var. İçim kıpır kıpır. İlham perilerim rahat durmuyor, bana yeni bir etkinlik başlat diyor. Duyduk  duymadık demeyin hatta ve hatta duyduk da duymanazlıktan geldik hiç demeyin. Yeni bir mim başlatıyorum.
Malumunuz üzere, İstanbul çoğunlukta olsa da, blogger dostlarımızın azımsanmayacak bir kısmı Türkiye'nin dört bir yanında yaşıyor . Hatta Dünyanın desek daha doğru olur. Bazı dostlarımızın nerede yaşadığını biliyorum ama klavyenin diğer ucu hangi şehirde bilmediğim çok dostum var. ve  onları çok merak ediyorum. 
Birbirimizi daha iyi tanıma adına düzenlenen bu mim etkinliğinde yapacağımız şey, yaşadığınız ili kendi gözünüzden bize anlatmak .  Şayet İstanbul'da iseniz, bulunduğunuz semti pekala anlatabilirsiniz. Evet dostlarım Siz Türkiye'nin  neresindensiniz ? 
Mim sahibesi olarak ilk ben başlıyorum. Bilenleriniz mutlaka var, bilmeyenler için de söylüyorum. Ben Eskişehir'de yaşıyorum. Bi dakka bi dakka kahvemi yapayım yazıya öyle devam edeyim.
Evet nerde kalmıştık. Babam Eskişehir'li olduğu için 1978'in Ağustosundan beri Eskişehir'de yaşıyoruz. Küçük bir Anadolu kentiyken, özellikle Yılmaz Büyükerşen Hocamızın Belediye başkanlığından sonra, hızla gelişen ve küçük bir Avrupa kenti kimliğine bürünen şehrimin aynı zamanda kültür ve sanat şehri olması ayrı bir gurur kaynağı. Şehrin ortasından geçen Porsuk nehri etrafına sıralanmış cafelerde çay ve kahvenizi yudumlarken ,gözünüz bir gondola takılı kalır ve size Venedik'teymişsiniz hissi yaşatır. Ya da Adalar'da düzenlenen bir festivalin içinde bulursunuz kendinizi. Kim bilir "Cafe Tigris "de buradadır.
 Şehrimin topraklarından yetişmiş yüce Şahsiyet Yunus Emre ve büyük nüktedan Nasrettin Hoca ile hemşehri olmayı ayrıcalık olarak görüyorum. Fahrettin Cüreklibatur( Cüneyt Arkın) ve daha bir sürü önemli şahsiyetle aynı liseden mezun olduğumuzu da söylemeden edemiyeceğim.
 Eskişehir Anadolu'nun binlerce yıllık tarihine tanıklık etmiş Friglerin hayatında önemli rol oynadığından, ta eskilerden  kaldığı için adı eski ama her geçen gün kendini yenileyen bir şehir olma özelliğini taşımakta.Tarihi Odunpazarı evlerinin restorasyonu ile birlikte, Disneyland'ı andıran şatosu ile ünlenen bilim sanat parkı, denizi olmayan şehirde plajı olan kent parkı, Balmumu Heykelleri  Müzesi,Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ,beyaz altın diye tabir edilen lületaşı işçiliği ve birbirinden lezzetli mutfağı ( çibörek,cevizli haşhaşlı ekmek, topak tarhana çorbası, balaban köftesi, met helvası ) ile son yılların gözdesi haline gelip, ziyaretçi akınına uğrayan şehrime siz hala gelmediniz mi ?
Belki yolunuz düşer de Cafe Tigris'te beraber yudumlarız kahvemizi, uyarına gelirse Porsuk'ta gondol sefası da cabası.
 Eskişehir'de bunlar mutlaka yapılmalıdır.

  •  Çibörek (asıl adı şırbörektir) ve tatar mutfağının enfes yemekleri, yöresel tarhana çorbası (Topak Tarhana), balaban köftesi, cevzili haşhaşlı çörek tarihi Odunpazarı semtinden alınmalı ve mutlaka yenmeli
  • Met helvasının tadına bakıldıktan sonra eşe dosta hediyelik alınmalı,
  • Tarihi Odunpazarı evleri gezilmeli ve eski bir evin bahçesinde mutlaka kahve ve şerbet molası verilmeli
  • Bal mumu Heykelleri müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi gezilmeli, Tarihi Atlıhan çarşısında soluklanıp lületaşı işçiliğinin en güzel örneklerinden hediyelikler alınmalı,
  • Sazova Bilim Sanat Parkı'nda Masal Şatosu, Korsan Gemisi gezilmeli,küçük trenle parkın çevresi turlanmalı. Uzay evi,Bilim Deney Merkezi,Sualtı dünyası geziye dahil edilmeli,
  • Mevsim şartları uygunluğuna göre Kent Parkta yüzme molası verilmeli,
  • Kudretten kaynama suyu ile ünlenen hamamlarda suyun şifasından faydalanmalı,
  • Hamam yolu, Köprübaşı, Adalar gezilmeli.Adalardaki Cafelerde çay kahve molası mutlaka verilmeli,
  • Gondol ya da Esbot'la Porsuk Nehrinde tur atılmalı,
  • Yunus Emre'nin mezarı,Kurşunlu Camii,Seyitbattalgazi Türbesi de programa alınmalı
  • Gelmişken Tigris'i de ziyaret etmeli .
Şehrimin keşfedilecek başka güzellikleri de var. Bazıları da keşfetmek isteyen dostlarıma sürpriz olsun.
Gelelim Mimlediğim dostlara 

fulyapimlezzetler.blogspot.com

Söyleyin bakalım siz neredensiniz?

Bu arada mimlenmeyen dostlarım lütfen bana gücnmeyin . İsteyen herkesi mime davet ediyorum . Sevgiyle

Not: Fotograf konusunda karasız kaldım, dışarı çıkınca bir sürü malzeme buldum. Burada her an her şey oluyor. Bir etkinliğin ortasında buldum kendimi.8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalrı kapsamında "Köprüler örüyoruz" sloganıyla bir araya gelen Eskişehirli kadınlar, ördükleri bin 500 motifle Adalarda bir köprüyü süsleyerek barış dileklerinde bulunmuşlar.Bir kaç kare sizin için yakaladım.

74 yorum:

  1. Evett çok güzel ilk yorumu da ben yapıyorum bu dahada güzel :)). Heyecanla açtım. Allahım benide mimlemiş olsun dedim. Çok teşekkür ederim beni yine ayırmamışsınız. Hem benim şehrimi yani İzmir'imi saatlerce anlatabilirim sizlere. Ama neyse çok uzun anlatmıycam çünkü azıcıkta gezip görmek gerek :) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla süpersin . Hızına yetişemedim bile. Daha duyuruyu yapamadım ;))) çok sevindim

      Sil
  2. Bu arada heyecandan olacak mim hakkındaki düşüncelerimi söylemeyi unuttum :). Bi kere çok güzel bir mim olmuş. Benim eşimde tatar ve kayınvalidem çiböreği çok güzel yapar (gerçi o tatar değil ). Denizi olmayan plajı da çok merak ettim doğrusu. Eskişehir'i görmeyi hep istemiştim kimbilir belki bir gün nasip olur. O gün mutlaka Cafe Tigriste bir kahve içerim hem söz verdiğim fala da bakarım. Çok güzel anlatmışsınız gözünüze, gönlünüze sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersinnnnn, teeeek tek tek gezilecek, çay kahve içilecekkkk, o fala da bakıleceeeekkkk . ;))))))

      Sil
  3. benim annem de eskişehirli :) dayım vefat etti ama hanımı hala orada.. odunpazarı tarafında sanırım..göçmenlik var mı tigris?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo tam yerlisi demek. Ben manavımyani yerlisiyiz ;))

      Sil
    2. Yok bizimkiler manav değil, kafkas göçmeni: ) babannem manav ama o ege manavi :) ( manav tabirini biliyorum bu arada,ilk öğrendiğim zaman baya gulmustum: )))) )

      Sil
  4. Çok severim Eskişehiri yılda 1 kere geliyorum fırsat buldukçada geziyorum çok güzel anlatmışsınız:)

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle çok güzel bir mim olmuş, beni de bu mime dahil ettiğiniz için çok teşekkür ederim.
    Gidip görmedim ama orada okuyan arkadaşlarımdan biliyorum Eskişehir gerçekten çok güzel bir yermiş dediklerine göre
    Tekrar teşekkürler mim için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Yolunuz düşerse beklerim şehrime :))

      Sil
    2. Teşekkür ederim kısmet diyelim :)

      Sil
  6. Memleketim Antalya' ya giderken Eskişehir'den geçiyoruz sadece bu şekilde biliyorum. Ama annemin özel bir ilgisi vardır bu şehre:)))
    Yine güzel bir etkinlik olmuş:))
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh canım ben seni de mimleyecektim kusura bakma hemen listeye ekliyorum

      Sil
    2. Hmmmmm tamam şimdi gördüm, ilk baktığımda yoktu:(((
      Teşekkür ederim:)))

      Sil
  7. Amaaan,geç mi kalmış ablası Tigris'imin.Ama geldim.Güzel bir pazar gününün akşam saatlerindeyiz. Ben de ibret hikayemi üç gün arayla paylaştığım için,elim depomdan siteme aktaracak bir şeyler ararken benim çalışkan kızım yine güzel bir konu ile start verdi.Bloğuma uçup, elimden geldiğince yaşadığım şehir hakkında bir şeyler yazayım.Seni seven ablan.Güzel bir akşam ve mutlu bahar günleri dileklerimle canım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerim ben o tatlı dilleri. Merakla bekliyor olacağım. Mutlu ve umutlu akşamlarınız olsun. Canım Ece Ablacım ;))

      Sil
  8. Eskisehiri iyi bilirim. Birgün birlikte ciborek de yeriz inşallah. Mim yazısını da hafta içinde yapıcam inşallah.

    YanıtlaSil
  9. eskişehir merak ettiğim şehirlerden biri.çibörek çok severim.eskişehir'li çok arkadaşım var.

    YanıtlaSil
  10. Ben kendi ilçemi yazmıştım geçen postumda tesadüfen MİM konusunu yazmışım mimlenmeden.Eskişehir'i ziyaret etmiştim güzel bir ilde yaşıyorsunuz Odun pazarına, Balmumu müzesine ,gondol gezisine ,devrim arabasına hayram kalmıştım, hele o parklarınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha geldiğinizde misafirim olursanız sevinirim ;))

      Sil
  11. Mim etkinliğinizi keyif alarak okudum. Çok güzel bir mim etkinliği olmuş.Özellikle Eskişehir deyince merakım ve keyfim daha da çok artı. Fizyoterapistim Eskişehirli geçen sene tatil dönüşlerinde biraz konuşurduk. Şimdi daha fazla bilgi sahibi oldum. Sizi daha iyi yakından tanımış oldum. Beni de mim etkinliğinize layık gördüğünüz için teşekkür ederim.
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel bir mim olmuş. Eskişehir de en çok merak ettiğim illerden biridir, farklı bir dokusu var :)

    YanıtlaSil
  13. Harika bir mim etkinliği olmuş:) sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Mümkün olduğu kadar erken yapmaya çalışacağım. Biraz sağlık sorunlarımdan dolayı geç cevaplayabilirim kusura bakmayın. Mim için tekrar teşekkür ederim.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Önce sağlık tabiki . Ne zaman uygun olursanız yaparsınız sıkıntı etmeyin

      Sil
  15. Tutmayın beni Eskişehir'e gidicem ben :)))
    Ellerine sağlık, bahar yaramış yaramış :)) ilham coşkusu...
    Dağınık Anne ve beni mavi yaptın dimi, bi ayrımcılık hissettim ama sevdim de hahahaaa :))))
    En kısa zamanda hazırdır inş, teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha gel şekerim gel ;))) ayrımcılık yok , neden öyle renk değişiyor ben de anlamadım ki . Hadi bakalım cevaplarını bekliyorum . Acaba içinde beyoğlu çikolatası da var mı ki ;))))

      Sil
    2. Çikolata??? Beyoğlu??? Fenooom!

      Sil
    3. haftasonu taksimdeydik, çikolata doldurdum çantaya, yeyip yeyip fotosunu da attım instagrama sorma görgüsüzlükte tavan :)))
      Yok Tigris! Beyoğlundan taşındım maalesef :(((

      Sil
  16. En kısa zamanda hemen yazıcam, çok güzel düşünmüşsünüz bu mimi :)

    YanıtlaSil
  17. Vuhhuuu yeni miiimm :) harika bi şey olmuş Tigrisciiimm :* ayrıca o çibörekle met helvasına bayılırımm Eskişehire de bayılırımm :) mim için teşekkürlerr :*

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel bir mim konusu seçmişsiniz tebrik ederim. Kısa ve öz şekilde bir Eskişehir tanıtımı olmuş aynı zamanda. Eskişehir uzun süredir aklımda, gezmek görmek istediğim şehirler arasında yer alıyor. İş hayatı ve çocuklarla fırsat olmuyor. Ama bu baharda bir gezi planım olacak inşallah. Yazdıklarınız da rehber olacak bana. Teşekkürler bu güzel yazı için.

    YanıtlaSil
  19. Mim daveti için çok teşekkür ederim.. Bir kahve eşliğinde Eskişehir'i tanımak çok keyifliydi.
    Eğer izin verirseniz ben bu mimi Nisan'da yapayım. Karnavalımız var. Portakal çiçeği karnavalı.. Mis kokulu portakal çiçekleri eşliğinde karnaval düzenleniyor her yıl. Hava muhalefeti olmazsa ben de giderim inşallah..:) Geçen yıl hava kötü olunca oğlum küçük diye gidememiştim. Bu yıl bakalım nasıl olacak. Bu anlamlı mimi karnaval yazısıyla bütünleştirmek isterim kısmetse..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo süper olur , çok güzel fikir ;))

      Sil
    2. Hava koşullarından endişe etmiştim ama maalesef günümüzde yaşananlar karnavalımıza gölge düşürdü. Karnaval komitesi Nisanda konukların ağırlanmaya devam edileceğini ama açılış töreni ve halk konserlerinin iptal edildiğini, kutlamaların yapılmayacağını duyurdu. Ben de bu durumda verdiğim sözü tutamamış oluyorum.
      huzurlu, güven dolu günler görmek dileğiyle..:(

      Sil
    3. Evet az önce haberi gördüm :(( üzülerek okudum . Güvenliğimizin olmadığı günlerden geçiyoruz . Sağ ve salim olmanız herşeyden önemli .
      Huzurlu günler umarım ki uzak değildir

      Sil
  20. Eskişehir görmeyi en çok istedigim yerlerden birisidir.İnsallah bir gün misafiriniz olmak nasip olur ☺ Bende mimlendigime göre artık kendimi ifşa edebilirim :P şaka bir yana cok tesekkur ederim beni de unutmadiginiz icin :-*

    YanıtlaSil
  21. Bana da sorun Tigris hanım, şarkılardaki gibi,

    Kız sen İstanbul'un neresindensin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sordum iekerim , hadi anlat bakalım neresindensin ;))

      Sil
  22. Eskişehir ne zaman gitsem bambaşka geliyor bana, teşekkürler yazınız için başka gözle bakmamı sağlayacak bu şehre :)

    YanıtlaSil
  23. Yılmaz Büyükerşen bambaşka bir şehir yarattı. Eskişehir, Atatürkçü ve aklı ön planda tutan duruşuyla da hak etti bunu elbette. Hamamları da meşhurdur şehrinizin. Ankara'dayken aklımız estiğinde gezmeye çi börek yemeye:) gelirdik. Güzel şehir şimdi Allah için.

    YanıtlaSil
  24. Yeni Mim gelmiş hoşgelmiş :D blog mim blogu olma yolunda ama ben çok seviyorum Mim'i! Hele de mimlendiklerim, ismimi görmek çok keyifli!! :) Senin mimine kayıtsız kalınır mı Tigris :))))

    Ailem Eskişehir'de yaşadı, kardeşim orada okudu, sözüm orda kesildi ;) Yeri ayrıdır!! Köprü harika olmuş! Eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vayyyy demek o zamandan bir bağ oluşmuş aramızda buna sevindim ;))

      Sil
  25. Ahh Eskisehir...buram buram hosgoru kokan sehir.kultur kokan,saygi kokan,genclik kokan,aşk kokan sehir...bana eşimi kazandiran sehir...oyle guzel ki...nereye gidersem gideyim aklim orada...sekiz sene yasadim ve doyamadim:) siz şanslilardansiniz,keyfini cikarin :)

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel yazmışsın Eskişehir'e uzun zaman önce gelmiştim o zamanlar Porsuk leş gibiydi :) ama şimdi çok çok güzel olmuş, tekrar gitmeyi istiyorum bir boşlukta.

    YanıtlaSil
  27. Aa ben de mimlenmisim :) benim yedi ceddim istanbullu ama istanbulu anlatan çok olur istersen ben yasadigim sehri yazayim degisiklik olur. Biraz sagi solu resimleyeyim de öyle yapayim bari :)

    YanıtlaSil
  28. süper bir mim olmuş. hemen başlayayım memleketimi tanıtmaya. ama kırşehirli yoksa burayı da anlatmak isterim artık ikinci memleketim oldu...fikrine sağlık dostum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anne güncesi:)canım keşke Kırşehir'i anlatsan.Kızım orada doğdu.Ama fazla kalamadık orada,şimdi nasıl hep merak ederim.Yine de sen nasıl uygun görürsen canım.Günümüz kutlu olsun.Sevgiler.

      Sil
    2. Tigris'im Dünya Emekçi Kadınlar Günü'n kutlu olsun canım.En kutsal görevlerden birisi olan çocuklarımızın eğitiminde görev yapıyorsun.Sana başarılarının devamı dileklerimle gözlerinden öpüyorum kızım.Sevgiler. Ece ablan:)

      Sil
    3. Teşekkür ederim Canım Ece Ablam , emekçi kadınlar gününüz kutlu olsun . Çok çok öpüyorum ;))

      Sil
    4. Sağol canım Tigris'im:))

      Sil
  29. Mimi cevapladım.
    Tekrar teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  30. Böyle okuyunca iyice merak ettim. Aslında hayalim eskişehirde okumaktı. Anadoluda hukuk... İçimde kalmadı değil. Bu yarıyıl tatilinde gelecektim gezmek için ama bir sıkıntı çıktı iptal oldu maalesef. Belki bu yaz gelirim. Çok istiyorum oraları görmeyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklerim buyrun , Eskişehir çok güzel ;))

      Sil
  31. Şehrinizi çok güzel anlatmışsınız.Öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir'i nehir gezilerinden dolayı bir gazetede Türkiye'nin Venedik'i olarak tanımlamıştı.Bunu okuduktan sonra birde Yunus Emre'nin mezarı da bulunması gezmek için ilk sıralara kendini koyuyor.Son olarak mühendis olmamdan kaynaklanacak gibi ama Devrim arabası müzesi bulunduğunu biliyorum ve görmek paha biçilemez olmalı :)
    Şanslısınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle , bir gün sizi de bekleriz şehrimizin bütün güzelliklerine şahit olmanız için :))

      Sil
  32. Eskişehir görmek istediğim şehirlerin başında geliyor benim de :) Umarım gelebilirsem hakkıyla vakit geçirebilirim Eskişehir de :)

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris