17 Mart 2016 Perşembe

Çanakkale içimi yakar


24 mayıs 2014 tarihinde ÇOGEP( çocuk ve gençler sosyal koruma ve destek programı ) kapsamında " bir hayalim var " adlı projede öksüz ve yetim çocukların yazdıkları mektuplar doğrultusunda düzenlenen Çanakkale -İstanbul gezisinde  toplum destekli  polislerimizle birlikte rehber öğretmen olarak görevlendirilmiştim. Çok anlamlı bir o kadar da sorumluluk yüklü bu görev ömrümün sonuna kadar unutamayacağım deneyimlerden olmuştu. 5 günlük gezimizin ilk durağı Çanakkale'ydi.  Her karışı binlerce şehitimizin kanıyla sulanan toprakları gezerken her seferinde çok etkilenirim.Yine duygu yüklü sahneler yaşayarak , gözlerimmiz yaşlı Büyük Abide'yi geziyorduk.Bir yandan çocuklar abideyi görmenin şaşkınlığı içinde fotograf çektiriyorlar bir yandan , merakla  sorular soruyorlar. Birkaç tanesiyle   fotograf çektiriyorduk ki birden sallanmaya başladım . Kendi kendime "burası çok rüzgarlı sanırım ondan sallandık diye düşünürken" , depremin olabileceği hiç aklıma gelmedi.Tam abidenin altında depremin olması , beni iki kere korkuttu. Birincisi çocukların paniklemesi , İkincisi de sanki oradaki şehitler  bu ülke öyle kolay kazanılmadı uyan ülkeye sahip çık der gibi işaret veriyorlardı. Bunun günlerce etkisinde kaldım.Şehitlerimizin aziz ruhları karşısında bir kez daha minnettarlıkla eğiliyorum. Ruhlarınız şad olsun. Her bir karış topraktaki kanınızda hepimizin sorumluluğu var. Yazdığınız destan hiçbir zaman hafızalardan silinmeyecek.
Ülkemin yaşadığı zor günler bir gün geçecek ve sizler ebedi istirahatgahlarınızda huzurla uyuyacaksınız.



49 yorum:

  1. Dört beş yıl önce ben de gezmiştim o yerleri. Adeta o günleri yaşıyor gibi olduk, duygulandık. O yokluk içinde gencecik çocuklarımız hayatlarını verdi. Vatan topraklarını korumak gibi kutsal bir hedef uğruna. Şimdi kaybettiğimiz canlar birinin yaptığı hataların kefareti oluyor ne yazık ki.

    YanıtlaSil
  2. Her canakkaleyi duyduğumda andığımda hatırladığımda tüylerim hep diken diken olur..orada savasanlara bir corap gönderip de yardim edenlerin bile hakkı var üstümüzde...

    Bu etkileyici anın benim de tüylerimi ürpertti nasıl da denk gelmiş!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma sorma . Günlerce etkisinden kurtulamadım

      Sil
  3. Çanakkale'de gezerken, hele hele şehitliklerin ve en ağır taarruzların yoğunlaştığı yerlerde bulunduğunuzda, insan o toprağa basarken imtina ediyor. Atalarımızın kanlarının o toprakların altında olduğunu bilmek, daha hayatının baharında gencecik canların yattığını bilmek tarif edilemez hisleri uyandırıyor içinizde. Bu vatanı seviyorum diyebilen herkesin, muhakkak görmesi gerekli Çanakkale'yi. Belki o zaman vatanımızın ne zor şartlarda, ne bedeller ödenerek korunduğunu, sahip çıkıldığını ve bu nedenle de bir karış toprağının dahi gözden çıkarılamayacağını, ne kadar kıymetli olduğunu anlayabilirler.
    Hz. Peygamber komşunuz olsun Aziz Şehitlerimiz...

    YanıtlaSil
  4. Şehitlerimizin ruhları şadolsun. Onları ihtiram ve şükranla yadediyoruz.

    YanıtlaSil
  5. Çanakkale her zaman duygulandırıyor beni. Henüz gitmedm ama bir gün gitmek istiyorum. Herhalde göz yaşlarına hakim olamayacağım. Yazınızınokurken de çok duygulandım. Onlar sayesnde bu topraklarda yaşıyoruz. Allah eahmet eylesin tüm şehitlerimize...

    YanıtlaSil
  6. Allah hepsinden razı olsun. Onların emanet ettiği bu güzel vatana sahip çıkmak boynumuzun borcu. Çanakkale savaştan da öte .. Çanakkaleye gittiğimde o siperlerde gözyaşları içinde kalmıştım.

    YanıtlaSil
  7. Gidemedim demek ki zamanım gelmemiş, ama bir gün mutlaka gideceğim Ruhları şad olsun!

    YanıtlaSil
  8. Çanakkale'nin Ç'sini duyduğumda tüylerim diken diken olur.. Gördüğüm duyduğum her şeyde ağlarım...
    Nasıl bir yürek onlar? Ruhları Şad olsun!

    YanıtlaSil
  9. Çanakkale'ye gitmek nasip olmadı, inş o duyguları yaşamak, yerinde ziyaret etmek isterim!!! Minnetle anıyoruz hem dualarımızda hem kalplerimizde... Ne mutlu Türküm diyene! Ülkem artık huzura ersin inş. ve Alllah kimseyi vatansız bırakmasın!!!

    YanıtlaSil
  10. Ne kadar ilginç bir anı gerçekten de insan o şehitlerin bir ikazı gibi hisseder:(((( belki gerçekten de öyleydi şu halimizi göz önüne alırsak...:(( başta Atatürk hepsinin mekanı cennet olsun..

    YanıtlaSil
  11. Çanakkale şehitlerimiz kanları canları pahasına bu vatan için savaştılar. Rabbim onlardan razı olsun.

    YanıtlaSil
  12. Tigris'im.Ne güzel bir anı. Ben bugün sadece yeniden paylaşmayı uygun görüyorum, zira gerçekten içim çok dolu ve kendimi tutamayabilirim. Çanakkale'de eşimin emniyet mensubu olarak tayin edilmesi vesilesiyle tam sekiz senem geçti. Çok sallanır Çanakkale,çok güzel ve asil bir şehirdir. Şehitliklerde, onlarla dertleşmişliğim, başlarında ağlamışlığım vardır.Kutlarım yavrumu paylaşımı için. Gözlerinden öperim canım. Sevgilerimle ...

    YanıtlaSil
  13. Çok etkileyici bir anı gerçekten.. Toprak mesaj vermeye çalışır gibi.. Unutmuyoruz elbette orada çocuk yaşta şehit düşenleri.. Bu aziz vatanın her karış toprağında onların kanının olduğunu...:(

    YanıtlaSil
  14. Tam abidenin altındayken depreme rastlamak, ilahi bir mesaj gibi.
    Oradaki atmosferin etkisi sizin için katlanmış olmuş.

    Aziz şehitlerimiz nurlar içinde yatsınlar...

    YanıtlaSil
  15. Şehitlerimizin ruhları şad olsun. O kadar güzel söylemişsiniz ki yazacak bir şey bulamadım.Size yürekten katılıyorum Çanakkale'deki anınızda deprem değil bize bir işaret Uyan ülkene sahip çık.

    YanıtlaSil
  16. Daha ne denir ki sevgili Tigrisim Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Yüreğine, kalemine sağlık. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  17. Beni derinden sarsıyor. Bir hilal uğruna ya rab ne güneşler batıyor. Allah onlardan razı olsun

    YanıtlaSil
  18. yeni nesillere aktarabiliriz inşallah bu vatan millet sevgisini.. gelenler, benim gördüklerim, hep vurdumduymaz, umursamaz, bencil, tüketici tipler.... :(

    YanıtlaSil
  19. Tum şehitler imizin mekani cennet oksun ulkemizin kotu gunleri de gecip gitsin insallah

    YanıtlaSil
  20. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.Yüreğinize-yazınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Dünyanın sistemini değiştirmiş savaştır, bu milletin çocukları genç yaşta toprağa düşmüştür...

    YanıtlaSil
  22. ruhları şad olsun alevisi kürdü vb omuz omuza şimdi ki geldiğimiz noktaya bakın ölen küçücük masum hatta günah hanesi açılmamış 3-5 yaşlarında çocuk ama kürt ee ozaman öldüğü iyi olmuş yorumları okumaktan utanç duyuyorum..Ülkemizde böylesine hain alçakça saldırılar olurken insanlar birbirini yemekle meşgul

    YanıtlaSil
  23. Tam 3 yıl sonra bu eskimeyen Ç.kale şehitleri yazısını ve hatırayı okumak çok güzeldi, iyi ki tekrar paylaşmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim. Onların bizim için yaptıkları yanında bizler neler yapıyoruz biraz düşünmek lazım

      Sil
  24. 18 Mart Çanakkale zaferimiz kutlu olsun. Şehitlerimizin ruhları şad olsun. Hepimizin ailelerinde bu şehitlerden mutlaka bir kişi olsa gerek. Bizim de ailemizde Zülfikar dedemiz, yani anneannemin dedesi bu savaşta şehit olmuş. Hepsini saygıyla analım bu özel günde. Çok teşekkürler bu anlamlı paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh canım olmaz mı hepimizin büyük dedeleri orada ya da vatanımızın başka bir kutsal toprağının altında yatıyorlar.
      Onlara karşı ne yapıyoruz sorumluluklarımızı yerine getirebiliyor muyuz?
      Ruhları şad olsun

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris