Annemin çeyizinin önemli parçalarından biri olan bu şerbet takımı bir zamanlar evin baş konuklarının hizmetinde kullanılırdı. Ben de zaman zaman yaptığım şerbetleri bu bardaklarda ikram etmeyi seviyorum.
Kimbilir bir gün misafirim olrsunuz da size de iktam ederim billur bardaklarda buz gibi bir şerbet.
Çok eskilere dayanan şerbet kültürümüz, şimdilerde içinde ne olduğu belirsiz boyalı şekerli suların plastik şişelerde, karşımıza şerbet diye çıkması canımı acıtıyor.
Eskiden billur bardaklarda, gümüş taslarda ikram edilen, önemli günlerimizin gerçek meyve özü ve çiçek özlerinden yapılan içeceğimizin düştüğü duruma ne demeli a dostlar?
Serinleten ferahlatan anlamına gelen şerbet, yaz günlerinde olduğu kadar, kız istemede,nişan töreninde, doğumda, düğünde,mevlütlerde, sünnetten sonra belli bir ritüel eşliğinde ikram edilmesi bir gelenektir. Tatlının, tatlı yiyip içip tatlı ile yeni başlangıçlar yapmanın önemli olduğunu , her özel günde ikram edilen tatlı yiyecek ve içeceklerle görmek mümkündür.
Şerbet de önceleri bal , pekmez katılarak yapılan çeşitli meyvelerin sularıyla hazırlanıp özel günlerde misafire ikram edilirmiş.
Gül, kızılcık, gelincik, demirhindi, ahududu, amber, menekşe, reyhan ve lohusa şerbeti bilinen başlıcalarıdır.
Öyle ki kültürümüzde önemli yer edinen şerbetle ilgili pek çok deyim ve atasözümüz vardır.
Kan kusup kızılcık şerbeti içtim demek :
Eziyet ve sıkıntı içinde olduğu halde bunu belli etmemek.
Nabza göre şerbet vermek:
Birikerinin hoşuna gidecek, gururunu olşayacak şekilde davranmak
Şerbetli :
1- kötülüğü huy edinmiş kimse
2- Kendisine kötü davranılmasına alışmış kimse
3- Kötülüğe bağışıklığı olan kimse
Lohusa şerbeti :
Doğum sonrası gelen misafirlere ikram edilen kohusa şekeri ve tarçın karanfil gibi baharatlar katılarak yapılan kırmızı şerbet.
Şerbeti içilmek:
Bir kızı istemeye gidildiğinde şerbetin içilmesi kızın verildiği, tatlılıkla başlayan bir evlilik olması anlamına gelir.
Şehadet şerbetini içmek :
Şehit düşmek.
Ecel şerbeti içmek:
Ölmek
Ben de eski gelenekleri yaşatmak adına eğer bulursam mutlaka gül şerbeti ve reyhan şerbeti yaparım . Ha bir de küçük yeğenim doğduğunda lohusa şerbeti de yapmışlığım var.
Gül şerbeti için ; reçellik Isparta gülü dediğimiz pembe kokulu güllerin yaprakları güzelce yıkanır. Bir kavanoza sıkıca doldurulur. İçine bir çay kaşığı limontuzu eklenerek ,su ile doldurulup kavanoz sıkıca kapatılıp on gün kadar bekletilir. Sonra süzgeçten geçirilerek gülün suyu bir şişeye doldurulur. İkram edileceği zaman istenilen tadda hazırlanmış şekerli suya gül suyundan ilave edilerek buzla ikram edilir.
Reyhan şerbeti :
Bir demet reyhan güzelce yıkanıp saplarıyla birlikte bir kavanoza konur. 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edilerek su ile doldurulan sürahi bir gece buzdolabında ağzı kapalı bekletilir. Süzgeçle suyu süzüldükten sonra şeker katılarak buzla servis edilir.
Gelincik şerbeti yapma fırsatım olmadı ama onu da deneyeceğim . Ah bir kırlara gidip toplayabilsem.
Haydi tam zamanı sizler de çiçeklerden meyvelerden hazırlayıp boyalı gazozlara, içeriği bilinmeyen içeceklere inat iftar sofralarınızda baş tacı edin şerbetlerinizi , limonatalarınızı . Sevgiyle
Geleneksel tatlari hatirlatmaniz ne guzel. Ayrica gorseldeki detaylara bayildim :)
YanıtlaSilGelincik serbeti ayni gul serbeti gibi yapiliyor. Sadece yapraklarin siyahkismi cikariliyor. Yoksa rengi kotu oluyor.
Simdiden afiyet olsun.
Bunu bilmiyordum teşekkür ederim , gelincik bulursam yapacağım
SilAh Tigris neler hatırlattın yine ....
YanıtlaSilAma var ya gelinciği bile duymuştum da reyhan bilmiyordum ... Sayende öğrendim ... Teşekkürler öğretmenim ...
Sevgiler
Ve anneciğine ayrıca sevgi ve selamlar
Reyhan çok güzel oluyor yazın içini ferahlatıyor tavsiye ederim canım . Anneme selamlarını ileteceğim , sevgiyle 😘😘❤️❤️
SilHiç şerbet yapmadım ama evde meyve suyumuzu yapıyorum,içeriğini bilmediğim hazır içecekleri almıyorum. Tarif için teşekkürler.
YanıtlaSilResimde ki kanaviçe işlemesinin aynısı annemde de var :)) çok hoş.
Harikasınız 😉❤️
SilYengemin sandığından almıştım bu kanaviçeyi ona da anneannesinden kalmış
Şerbet de bir şifa kaynağı. Kültürümüzde nice güzellikler var. Şerbeti ayrı, seninde dediğin gibi o şerbetin sunulduğu şerbet takımı... hepsi ayrı güzel. Bir kez daha bizlere hatırlatmış oldun sevgili Tigris. Çok teşekkürler. Ellerine sağlık. OOh mis miss :)
YanıtlaSilDemek ki ne yapıyormuşuz unutulan kültürel değerlerimizi canlandırmak için şerbet yapıp içiyormuşuz , sevgiyle ❤️❤️
SilCanımm tigrisimm bu şerbet takımını hatırlıyorum annemin de vardı. Tabii biz böyle saklayamadık :( sanırım bardaklarını ağbimle birlikte kırmıştık :p. Ben çocukken en çok mevlütlerde yapılan şerbeti severdim. Üzerlerindeki kavrulmuş çam fıstıklarına bayılırdım. Hep sayıyla koyarlardı 4 bilemedin 5 gözüm aç tabii sayardım fıstıkları hangisi fazlaysa onu almaya çalışırdım :). O güzel yüreğine sağlık ne güzel anlatmışsın. Annemin saksıda reyhan olacaktı hiç içmedim daha önce, açıkçası cesarette edemedim. Öyle güzel anlatmışsın ki içesim geldi bir deneyeyim bakayım belkide Ramazanda vazgeçemediğim bir tat olur. Bu arada bana verdiğin desteğe binlerce kez teşekkür ederim. Ben nasıl ödeyeceğim bu iyiliklerini. İyi ki varsın hayatım da. Ben seni tanımaktan o kadar mutluyum ki. Seni gerçekten çok seviyorum. Tekrar herşey için çok teşekkür ederim. Kocaman sevgilerimle.
YanıtlaSilCanımmmmmm . Yemgemin birisi İzmirli olduğu için nişanda limonata ikram etmişlerdi üzerine de çam fıstığı koymuşlar bana çok değişik gelmişti. Nefis bir tad.
YanıtlaSilReyhanı tavsiye ederim hele o pembemsi rengi yok mu. Ben bazen buz torbalarına koyuyorum ve maden suyunun içine atıyorum kahve yanında çok hoş oluyor.
Canım ben de seni tanıdığım için çok mutluyummm. Bir şey yapmadım ki komşu topluluğuna davet gönderdim orası da nizim mekan 😉😘❤️
BAYILIRIM ŞERBETE! Lohusa favorim
YanıtlaSilGülü duymamıştım harikaymış!
Lohusa şerbetini ben de çok severim şekercim. Gül şerbeti de çok nefis oluyor tavsiye ederim. Sevgiyle
SilHerhalde tatlıları çok sevmediğimden hiç şerbet yapmışlığım yok. Ama o takıma bayıldım. Ne kadar değerli bir şey....Benim çeyizimde de daha bebekken alınmış kahve fincannı, süt takımı var. Onları kullanmaya kıyamıyorum...
YanıtlaSilAyyyy bak nasıl da merak ettim o fincanları
SilBilgiç bayılıyor şerbetlere, ben hiç yapmadım ama senin tarifleri denemeye karar verdim :)
YanıtlaSilÇok mutlu oldum. Denediğinizde haberim olsun sonucunu merak ederim ki
SilMerhaba reyhan şerbetini duymamıştım en kısa zamanda deniyeceğim. Gül şerbeti yaparken içine bir iki gelincik çiçeği eklenirse rengi ve tadı değişik oluyor . Güzel bir paylaşım emeğinize sağlık.
YanıtlaSilAh bunu öğrendiğim iyi oldu, denk gelirse mutlaka deneyeceğim
SilDaha yazıyı okumadan şerbet takımı, etrafı ve kaneviçe örtüye uzunca baktım. Bayıldım.
YanıtlaSilGelin şerbetlerine rastlamıştım çocukken. Ne süslü bardaklar hazırlardı. Reyhan şerbetini senden duydum. Çok teşekkür. Bilmiyordum.
Bozcaada'da gelincikli kurabiye ile birlikte gelincik şerbeti içmiştik. Nefisti. Kurabiye de şerbette.
Çok iyi gitti bu yazı, bugün... Çok sevgielr.
Eskici Tigris kimin sandığında ne görse el koyuyor. Bu da büyük yengemizin sandığından beğenerek aldığım karyola eteğiydi. Ben onu raflarıma ve koltuğumun üstüne örtü yaparak değerlendirdim .
SilGelincik şerbetini ben de çok merak ediyorum. Bir denk getirsem yapacam
şerbet yapmayı bilmiyorum ama çok canımı çektirdin :)
YanıtlaSilgerçekten ne güzel bir ikram aslında . foto çok hoş tam o eski zamanlara götürüyor cnm
Yapımı çok zor değil aslında. Size ikram etmek isterdim.
SilÇok güzel tatlar ellerinize sağlık.Kaybolmaması gerekli lezzetler.O bardak ve surahiler çok zarifle ama kanaviçe örtüye bayıldım.
YanıtlaSilAhhh ah o kaneviçe kimbilir kim tarafından ne şartlarda işlendi, ben de bilmiyorum.
SilSayenizde hafta sonu gelincik arayıp iftar için şerbetini deneyeceğim :)
YanıtlaSilÇok iyi olur gerçekten. Yapınca bloğunuzda oaylaşırsanız sevinirim
SilBugün 1 saatten fazla yürüyüş yapıp gelincik aradık. Maalesef tükenmişler artık. Hatmi çiçekleri boy göstermiş onun yerine.
SilSözüm söz olsun, seneye çıkar çıkmaz yapıp paylaşacağım. Merak içinde kaldım çünkü:)
Ben de merakla bekleyeceğimmm
SilŞerbetle ilgili çok güzel bir yazı okudum. Yaşamak ve yaşatmak adına muhteşem gerçekten. Lohusa şerbetini de apayrı severim. :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim , lohusa şerbetini ben de çok severim ❤️❤️
SilTigrisçim nefis bir takim bayildimmmm.
YanıtlaSilTeşekkür ederim canımmmm 😘😘❤️❤️
Sil