16 Haziran 2016 Perşembe

Şamdan

Şamdan denilince sizin aklınıza ne gelir bilmem ama benim için şamdan, çocukluğumun masallarına doğru çıktığım yolculuk anlamına gelir.
 Yetmişlerin ucundan yakalayıp, seksenlerde de aklı eren bir çocuk olan bendeniz, seksen sonrasını ve bu yüzden ülkenin düştüğü sıkıntılı günleri yaşamış bir çocuktum.
 İnsanların benzin, şeker, yağ kuyruklarında bekledikleri günlerde elektrikler de pek sık kesilirdi. Gündüz bakkaldan alınan beyaz mum evde hazır bekletilirdi. Bilinirdi ki hiç umulmadık anda kesilecektir o elektrik. Bu pirinç şamdan kaç tane beyaz muma ayaklık etti sorsanız o da sayısını unutmuştur.
 Ülkenin sıkıntılı günlerinin tek eğlencesi devletin tek kanallı televizyonuydu. Elektrikler kesilince onun da sesi soluğu kesilir ve  her yer  zifiri karanlığa bürünürdü. 
 El yordamıyla bulunan şamdan, yanındaki kibritle beyaz mum yakılır, heyecanla masanın etrafına toplanırdık. Çünkü babam bize masal anlatırdı, mumun ışığında anlattığı masallardaki kahramanlar daha da bir büyürdü gözümde. Cılız mum ışığında küçük parmaklarımızla dev gölgeler yapardık, gri duvarda.
 Elektriklerin kesilmesi bizim için sıkıntıdan öte bir eğlenceye dönüşürdü. 
  İşte benim için şamdan demek, gecenin zifiri karanlığında aydınlanmış masallar ülkesi demekti.
  Bu şamdan babamın dedesinden yadigar olarak yıllardır evimizin baş köşesindeki yerini korudu. Kimbilir birgün ben de yaşlandığımda, olaki elektrikler kesilirse , çocukları bu şamdan altında toplayıp masal anlatır mıyım?

48 yorum:

  1. Gözümün önün de canlandı. Odayı kaplayan kızılımsı bir renk. Bir ses çıkardığında o kadar yüksek çıkar ki sesin bağırır gibi. O çocuklukta yaşanan eğlenceli anlar. Belki ben o kadar eski günlere gidemedim ama doğduğumdan itibaren ilk 8 sene mi dedemin yanında geçirdim. Elektrik kesintisi sık sık olmasa da bir gitti mi 3 gün gelmiyordu. Gündüzleri toprak üstünde koşan ben akşam o kızılımsı oda da dedemle birlikte otururdum. Elimle mumun üzerinde resimler çizerdim gölgelerden ve bazen öyle sessiz olurdu ki her yer kalp atışlarımızı duyardık. O günlere gittim bir anda. (Ama şamdan yoktu. Sadece kavanoz kapağına tutturulmuş beyaz mum vardı.:) )

    YanıtlaSil
  2. " gecenin zifiri karanlığında aydınlanmış masallar ülkesi demekti. "
    Tigris pek sevdim ifadeni ... Ben senden daha büyük olmama karşın babamların anlattıklarından hatırlıyorum o yağ kuyruklarını o kadar ...
    Ama sık sık kesilen elektrikleri , duvardaki gölgeleri , kapıdan geçen yoğurt diye bağıranları ve bakkalları hatırlıyorum ...
    Biliyor musun ayağı kırık bir pirinç şamdan da bizde var buna benze ...
    Bir de ayrılarından var ... Ama bunun benzeri görünce onun mum yaktığımız hali aklıma geldi ...
    Hoş hala elektrikler kesilip duruyor ... Kediler fena bu devirde yapcak bir şey yok ;)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o kediler yok mu o kediler 😉❤️
      Aynı dönemleri yaşamışız çok güzel aynı duyguları paylaşmak.

      Sil
  3. Ne kadar guzel anilar yani eglendiginiz kismi tabiki. ;) elektrik kesilmesini ben de cok severdim. Samdan da pek guzelmis tigriscim;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğlenceli kısmı ailenin bir arada bir şeyleri paylaşması kısmıydı.
      Şimdilerde elektrik kesilse kimin umrunda. İnternet gitti diye sinir küpüne dönüyor insanlar.

      Sil
  4. Bir şamdanlar bir de gaz lambaları güzel gelir gözüme. Tabii siz bir dönemi hatırlıyorsunuz daha da anlam kazanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gaz lambam da var ama o dönemde gaz sıkıntısı da olduğu için hep mum yakılırdı.

      Sil
  5. Bence elektrikler kesilmeden de mumları yakmak ve şamdanla geçmişin karanlığına göz kırpmak gerekiyor. Bizim de çocukluğumuz köyde geçti. Elektirik yerine petrol lambası kullanırdık. Aynen sizin yaptığınız gibi lambanın karşısına geçip oyun oynar siyah beyez film izler kibi kendimizi odanın duvarınad devasa görür ve bundan mutluluk duyardık. İnanır mısınız sanki o günler büyülü gibiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O günler çok güzelmiş her ne kadar sıkıntılı da olsa

      Sil
  6. aynısından bizde de vardı. eminim annem bi yerlerde saklıyordur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa merak ettim fotografını görmek isterim

      Sil
  7. Şamdan, mum, fener... Hepsini de kullanmayı severim. Romantizmi çağrıştırır gibi gelir bana Tabii madalyonun öte yanı, zor günleri sıkıntılı günleri düşündürür. Ama hepsi de aydınlatıcı özellikleriyle yanı başımızdalar.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Tigris , sayende çocukluğuma doğru güzel bir yolculuk yaptım. Bu şamdanın neredeyse tıpatıp aynısından bizde de vardı ve ben evcilik oynarken garip bir şekilde bazen onu da oyunuma dahil ederdim. Taban kısmını havuz niyetiyle kullanırdım bak şimdi düşününce daha iyi canlanıyor gözümde aah ahh :) Mumları zaten çok severim. Bazı akşamlar bir elektrik kesilse de mum ışığında oturmanın keyfini yaşasak diye düşünüyorum ama uygulamaya gelince uygulamıyorum işte. Elektrik ile yaşamaya o kadar alışmışız ki.
    Bu güzel şamdanı bizimle de paylaştığın ve bu nostaljik yolculuk için çok teşekkürler.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluğumuzun en güzel anlarına yolculuk yapmak gibisi yok.

      Sil
  9. Ben tabiki o gunleri yasamadim ama kucuklugum de elektrikler kesildiginde annemlerin hep o kendi devirlerinde elektrik gittiginde oymadiklari bir oyun varnis onu oynardik.

    YanıtlaSil
  10. Eskiye ait ne kadar çok obje var sende. malesef ben ne kadar sevsem de bizimkilerde yok bu tür eşyalar. Annemin çeyizinde bakırlar varmış mesela. Babaannem yörük işi bunlar deyip sattırmış. Gelinliği bozulup perde yapılmış....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem sağolsun eskileri hep saklamış ben de ondan devraldım.

      Sil
  11. Şimdi yazını okuyunca acaba dedim; şamdanlara ve mumlara olan merakım o günlerden mi geliyor. Olabilir bence, yüksek ihtimalle. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  12. Geçmişe götüren bir şamdan resmi ve güzel bir yazı. Parmaklarla yapılan gölgeler. Tuhaf hissettim. Pek çok blog yazısında bahsedilen başarılı bir blog. Takibe aldım. Ben de beklerim. https://turgayaksoy.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz hoşluklarla geldiniz . Hemen ziyaretinize geliyorum

      Sil
  13. Tigriscim, bizde de şamdan değil de gaz lambası vardı =)
    Şamdan dediğinde benim ise aklıma, yaşamadığım için dediklerini, şık masalar, romantizm aklıma geliyor ki ama =)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama sen çok tatlısın ki😉😘❤️😍

      Sil
    2. Senden bulaşıyor işte bize de tigris cim ;)

      Sil
    3. Ama ama ama ben utanırım kiiiiii 🙈🙈🙈

      Sil
  14. Belki o zamanlar icin çok sıkıntılı zamanlardı, çok zorlu günlerdi tigris ablacım.Ama anlattıklarınla o resimdeki şamdanı alevlendirdin benim içimde.Her cümle gözümün önünde belirdi.Yüreğine sağlık tigris ablacım. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz o zorluklara rağmen herşeyi çok güzel yaşayanlardandık. Şimdilerde hiçbirşeyin tadı yok.
      "Tüfek icad oldu mertlik bozuldu" misali

      Sil
    2. Çok haklısın tigris ablacım.Olsun sen bu güzel yüreğinle bizleride aydınlatıyorsun ya bize yeter 😊😊

      Sil
    3. Canım kardeşim benimmmm ❤️❤️

      Sil
  15. Şamdanlar hep saraylarda olur diye düşünürdüm küçükken.Sonra Uşak şehrine yedi yaşımda geldiğimde, babamız etrafı rahatsız etmemek için Yunanlılardan kalma 'Halil Erdoğmuş'un köşkü diye anılan müstakil bir ev kiraladı.Demirbaş konsolları ve üstlerinde gösterişli şamdanları vardı.Büyülenmiştim.Bu ev az da olsa minik bir saraya benziyordu.Derken alt katı keşfe çıktım.Yine savaştan kalma ve biraz restore edilmiş bu evde aşağıda salonda bir konsol, üstleri harika mermer ve yan tarafları oymalarla süslenmiş harika bir demirbaştı.Şamdan tüm haşmetiyle üstündeydi.Alt kat ürkütücüydü.O şamdanda sürekli yenilenen mumun ışıkları çeşitli gölgeler yapar ve beni titretirdi. Geceleri pek yolum düşmezdi.Alt katta, babamın okutmak için yanımıza çağırdığı dayım ve abim yatarlardı.Alt katın odaları savaş zamanından kalma simsiyah storlarla kaplıydı ve bir yığın ağaç olan kocaman bir bahçe.Ağaç tepesinden inmezdim.Daha o zaman kertenkele ile bir münasebetimiz yoktu.Fakat bir gün yine ağaçtan indiğimde, bahçede turlar atarak ders çalışan dayımla burun buruna geldik. Dayım başımda bir konuk olduğunu söyledi.Çırpınarak salladığımda başımı yere düşen dostumuzla karşılaştım.O gün bu gündür gördüğümde çığlığımdan herkes ürker.Bana geçmişime bir yolculuk yaptırdığın için teşekkürler Tigris'im.Biz karanlıkta kaldığımızda kız kardeşimle odamıza çekilir, babamın duymayacağı bir sesle kanon yapardık. Diğerleri ise 5-6 mumluk ışıkla ders çalışırlardı.Heyy gidi günler hey.Sen çok yaşa Tigris'im.Mum ışığında masallar anlatacağın mutlu bir ailenin en kutsal ferdi olman dileklerimle.Sevgilerimle kızım.Geç vakit ortaya çıktım, zira bugün çok sıcak.Sevgilerimle kızım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh Ece Ablacığım yazdıklarınız beni büyüledi. Sizin yaşadıklarınızın yanında benimkilerin lafı bile olmaz. Sizi çok seviyorum

      Sil
  16. Pirinç şamdan ne güzel, ne asil :). Bizde çay tabağına yapıştırırdık mumları :). Biz en çok yüzük oyunu oynardık :) birde fırsattan istifade saklambaç oynardık. Annemin yapmayın, koşmayın bir tarafınızı inciteceksiniz çığlıkları arasında :). Şimdi elektrikler kesilse de mum yerine ışıldaklar var. Tigrisimmm ne güzel ne sıcak hikaye mum ışığında masal gibi :). Canım yüreğine, kalemine sağlık. Sevgilerimle ♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çay tabağında mum da ayrı bir güzel olurdu. Başkalarında görünce merak ederdim.
      Elektrikler kesilince mutlaka birnin tuvaleti gelirdi. Annem de arkamızdan telaşla seslenir di. Karanlıkta düşersin diye.
      Işıldaklar olsa da mumun yeri bende başka. Sevgiyle

      Sil
  17. Benim de rahmetli annemin aldığı çift şamdanlar aklıma geldi, o zaman daha 15 - 16 yaşındayım sanırım Kapalıçarşı'da görüp almış, deve şeklindeydiler çok hoşuma giderdi, abimin evinde duruyordur umarım atmamıştır....elektrik kesilmesine ben de tahammül edemiyorum...ANkara'da sıksık oluyor:( sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama o şamdnları merak ettim ki ben şimdiii. Burda fazla kesinti olmuyır , bizim kediler pek bi uslu 😉❤️

      Sil
  18. Benim dedemin el yapımı bir şamdanı vardı hala saklarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak ettim fotgrafını paylaşırsanız mutlu olurum.

      Sil
  19. Jeneratörler, şamdanları susturdu :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef . Gün gelir ki o da bozulur da insanın işi düşer yine şamdana 😉

      Sil
  20. Evet yaaa.Ben de Ankara'da büyüdüm.Sık sık elektriki kesilirdi ve babam bizi etrafına toplar güzel güzel masallar anlatırdı.Ah ne güzel günlerdi onlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel aynı dönemleri yaşamış olmak.❤️

      Sil
  21. Tigrisçim ben 70leri de yasadim denden antikayim :) bizde de gaz lambalari vardi. Babaannem gulyabaniyi anlatirdi elektrikler gidince çok severdim.

    YanıtlaSil
  22. Kızım da çok sever elektrik kesintilerini. Ama yanımda yatacağı için :)

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris