24 Nisan 2016 Pazar

Nostaljik Pazartesi: 19 Çok Cahilsiniz

Zaman zaman çevremdeki insanları gözlemliyorum ve öyle konuşmalara şahit oluyorum ki ağzım açık kalıyor. Cahilliğin zirvesine oturmuş ve oradan inmeye de hiç niyeti olmayan kurnazlığı zekilik sanan ,bu insancıkların eğitim düzeyleriyle paralellik gösteren cümleleri , bulundukları durumun tehlikesini bir kez daha gözler önüne seriyor. Çoğunluğu ilkokul mezunu olmasına karşın lise ve açıköğretim fakültesi mezunu olanları da azımsanmayacak  kadar çoktur .Bazen laf olsun  diye ortaya atılan bir konu hakkında duydukları yalan yanlış bilgilerle mışlı mişli cümleler kurarak herşeyi o biliyormuş edasında sizi küçümser bakışlarla, çok bilmişliğini cahil cesaretinden güç alarak saatlerce savunabilecek güçtedir.Sorduğunuz soruya verecek yeterli sözü bulamayınca hakaret boyutunda sözlü saldırıya geçer , küfreder ya da sizinle alay etmeye başlar olmadı fiziksel şiddete başvurur. Hayatta elle tutulur bir özelliği olmadığı için egosunu şişirdikçe şişirir. Kendini övdükçe över. Menfaatle beslenirler ve işlerine gelmedikleri anda kaçmak tipik özelliklerindendir. Hiçbir işte başarılı olamazlar.iş değiştirmelerinin suçlusu hep başkalarıdır.Dünyanın kendi etraflarında döndüğünü düşünürler ve hayatlarından çok mutludurlar . Bütün yeniliklere kapalıdırlar ancak işlerine geleni almaktan da geri durmazlar. Televizyonda izledikleri yüzeysel programlar ve diziler dışında kitap gazete nedir bilmezler.Okudukları üç beş satırı ya da duydukları bir kaç kelimeyi de kendilerince yorumlayıp başkalarına satmaya kalkarlar. Hayatı sorgulamadan yaşadıkları için yönetilmeleri kolaydır. Para ile ilgili şeylere düşkünlükleri fazladır . Bir şeyin önce fiyatını sorgularlar. Başkalarının parası , maaşı onları çok rahatsız eder. Dedikodu yapmayı , başarılı insanların hayatlarını irdelemeyi ve bu insanlara hınç dolu " benim onlardan neyim eksik " düşüncesiyle kıskançlık duymayı severler .Üç kuruş için yapmayacakları  yoktur. Menfaatleri doğrultusunda insanları kullanmayı çok severler. Ukalalık ve küstahlıkta sınır tanımazlar. Sürekli karşısındaki insanın açığını arayıp egolarının zaferini yaşarlar. Şiddetle savunduğu bir konu hakkında sessiz kaldığınızda bilgisiz olduğunuz sanrısına kapılıp egosunu rahatlatırken düştüğü içler acısı durumu acınasıdır. Büyük harflerle aklıma kazıdığım "Cahil insan kendi kendinin bile düşmanıdır; başkasına dost olması nasıl beklenir.Sokrates " sözünden hareketle mümkün olduğunca uzak durduğum ve dışardan gözlemlemeye devam ettiğim insanlar, insancıklar çok cahilsiniz.

36 yorum:

  1. bir de.... ben Yüksek lisans mezunuyum. Prf.'üm diyen yok mu????
    geçen biz evimizi tadilat yapıyorduk alt komşu geldi ve dedi ki: Ben alt komşu Avukatım. Lütfen tadilat yapmayın rahatsız oluyorum dedi.. Saat geç değildi halbuki..
    Dediğin gibi insanlar çok cahil canımcım bende cahilim sende :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahilliğinin farkında olmayan en tehlikelileri

      Sil
  2. Uzun sohbetlerle tartışmaktan kaçındığım insan tipidir.

    YanıtlaSil
  3. Güzel ve oldukça verimli bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Kısacası benim tabirim de ''Gerzekler sürüsü'' kendileri. Günlük hayatta karşılaşılması çok türlerdendir. Bir halt bilmeseler de ben bilirim havalarında gezinirler. Her şeye günah deyip kendilerinin yapmadıkları bir şey kalmamıştır ve bunu da meslek edinmişlerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru . Son zamanlarda iyice canımı sıkıyorlar. Keşke ölsen diyecek kadar

      Sil
  5. Çok ve boş konuşan insan az bilen insandır, öz konuşan insan bilgisini tedbirle ve doğruluğuna inandığında paylaşır. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Arkama bakmadan kaçtığım insan tipi.

    YanıtlaSil
  7. O kadar çoklar ki... Bir grubuyla günde 10 saat geçiriyorum ne yazık ki... :( Ömür törpüsü...

    YanıtlaSil
  8. Ünlü filozof Sokrates'in bir sözünü daha hatırlıyorum: "Bildiğim bir şey varsa hiçbir şey bilmediğimdir." Bilen insan mütevazı oluyor, cahil insanın egosu çok yüksek oluyor.
    Ülkemizde "okumuş cahiller" ne kadar çoğaldı.

    YanıtlaSil
  9. Kulaklık öneriyorum zira ben öyle yapıyorum azda olsa işe yarıyor

    YanıtlaSil
  10. ay bide bunlar konuşmanın anlamsızlığını farkedip pes edince kendilerini haklı çıktı sanıyolar ya! bayılıyorum yani

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar her durumda haklı olduklarını düşünüyorlar ki 😉

      Sil
  11. Bu insanlar la çalışmak zorunda bırakmasın Allah. Çok canımı sıkıyor bu kişiler. Diplomali Cahil sürüsü .

    YanıtlaSil
  12. Okurken aklıma bir sürü isim geldi ki zaten son zamanlar ben de şu konudan muzdaribim. Sokrates iyi demiş güzel demiş ama az bile söylemiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünme yetisini yitirmiş ezbere yaşayan insanlar topluluğunun sonu bu sanırım

      Sil
  13. Tigris'im.Sabah da gördüm yazını, ama benim kızımı mutlaka üzmüşler dedim.Ne yazacağımı bilemedim.Okuyan insan bir dalda bilgi sahibi olur, ihtisasını yapar.Ama insani hasletler herkeste okusa da olmaz.Sevgilerimle güzel akşam ve güzel bir hafta, çalışmalarında kolaylıklar diliyorum canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sene yazdığım bir yazıydı. Beni üzenide hayatımdan çıkardım. Artık üzemiyor 😉
      Mutlu bir hafta kucaklasın sizi canım Ece ablacım

      Sil
  14. özellikle istanbulda cahillik ve kabalık arttı yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heryerde durum aynı İstanbul'da durumlar daha vahim

      Sil
  15. Çok doğru tespit. Ne desem bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çevremizde o kadar çoklar ki görmemezlikten gelemiyorum

      Sil
  16. Tigrisçim ne güzel gözlemlemis anlatmissin. Kalemine saglik canim.

    YanıtlaSil
  17. Nasıl da insanı çileden çıkarıp böyle yazılar yazdırıyorlar değil mi? Sonuna kadar haklısınız.

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris