28 Şubat 2016 Pazar

Nostaljik Pazartesi: 12 Bir Kutu Safranbolu

 Nostaljik Pazartesi yazım için eski yazılarım bir karıştırayım bakalım ne bulurum derken. Geçen sene bu günlerde kaleme aldığım yazımı paylaşayım dedim. Tam da bahar gelirken, O yıllara olan özlemim sarı, mor çiğdemler gibi karların altından yüzünü gösterirken, bu yazı bana hem iyi geldi hem de kötü. Nasıl da burnumda tüter oldu. Ilgaz'ın kışı, sonbaharı, ilkbaharı başka güzeldir. Usta bir ressamın fırçasından çıkmış başka bir resim gibidir, her mevsimi. Havasına, suyuna,özü bozulmamış insanına,binlerce selam olsun Kastamonum sana .
       
       
Mesleğimin ilk dört yılı Kastamonu'da geçti . Dolu dolu dört yıl. Özü bozulmamış bir Anadolu Kasabasıdır Kastamonu . İnsanı size kucak açar , büyük değer verir.Uzun  yıllar geçmiş olmasına rağmen  oradaki dostlarımla hala görüşürüz . Kastamonu'da yaşadığım sıralarda birçok ilçesi ve yakın şehirleri dostlarım sayesinde görme fırsatım oldu. Safranbolu ile tanışmam da böyle bir gezi sayesinde olmuştu.Tarihi konakları el değmemiş dokusuyla bambaşka bir zamanın kapısından içeri giriyormuşum hissine kapılmıştım. Tabiki yöresel lezzetleri.Bunlardan  en meşhuru  gittiğimde mutlaka o tadın keyfine yeniden varmak istediğim  çifte kavrulmuş lokumu. Geçenlerde bir tanıdık Safranbolu'ya gideceğini söyleyince , gezip görecekleri yerleri bir bir söyledim Ve tabiki lokumdan da bahsettim. Gelirken bana bir kutu "Safranbolu " getirmiş. Tarifsiz duygular içinde , bir lokum tanesinin  damağımdaki lezzeti , burnumu sızlatan raihasına karışmış anılar,  bir bir saklandıkları yerlerinden çıktılar.Sade kahvemin en yakın sırdaşı olarak beni anılarımın yolculuğunda , yüzümde beliren buruk bir tebessümle ,yalnız bırakmadılar.

29 yorum:

  1. Safranbolu gidilmesi gereken yerler listeme eklendi sayenizde :)

    YanıtlaSil
  2. bir kutu lokumun tadı kalır damağında, kutusu da saklanır ki göz nuru döktüğün oyalarını içine koymak ve muhafaza etmek için. Bir lokum kutusu bile hatıra olarak saklanırdı. Kimimiz lokum kutusuna eski siyah beyaz fotoğraflarını koyardı. Neydi o güzel günler demek düştü. Sevgi vardı, özlem vardı, vefakarlık ve fedakarlık vardı. En önemlisi dostlar arasında sadakat vardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhhhh şimdilerde hiçbir şeyin tadı yok ki ?

      Sil
  3. Safranbolu güzel ülkemizin en sevdiğim noktalarındandır. Tekrar gidesim geldi :) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kültür miraslarımızdan birisi , gerekli ilgiyi hak ediyor ;))

      Sil
  4. Karadeniz Yöresine yıllar önce bir gezimiz olmuştu. Karadeniz bir başka güzel gerçekten. Kastamonu'lu arkadaşlarımız en iyi dostlarımızdandır. Safranbolu Evleri mimarisiyle, dokusuyla, görüntüsüyle nasıl da zariftir. Tatlı pek tercih etmeyen ben lokumunu hatırlamıyorum.
    Geçmiş hepimizi bir zaman tüneline sokuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlarının özü bozulmamış çok seviyorum

      Sil
  5. Çocuklar büyüsün ilk işimiz bir karadeniz turu yapmak. Çok merak ediyorum..Hiç nasip olmadı bugüne kadar..Sadece küçük ablam Çankırı'da görev yaparken. Ilgaz dağına çıkmak nasip olmuştu o kadar :( Özelikle notumu aldım..safranbolu da çifte kavrulmuş lokum yenecek..sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ben küçükken gittim ama çok güzel olduğunu hatırlıyorum. Havası da tertemizdi hala öylemidir bilmiyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Ben de çok istiyorum gitmeyi ama bir türlü yolum düşmedi.

    YanıtlaSil
  8. ay vallahi safranbolumu getirdim ayol yaaa bi de lokum ha oh oh :) blogçu arkadaşımız var yaa şenay benderli, oralııı, orda yaşıyoo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa bilmiyordum . Onu hemen listeme ekliyeyim ;))

      Sil
  9. TİGRİS KARDEŞİM GÜNAHA GİRDİN CANIM LOKUM İSTEDİ ŞİMDİ:)) SAFRANBOLU EVLERİ İLE DE MEŞURDUR. İNSANLAR HATIRLADIKLARINA SAHİPTİR. YÜREĞİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK.HEP SEVGİ İLE KALIN EMİ:)) D.U

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyy üzüldüm bak şimdi. Orda olsam hemen bir kutu gönderirdim size . Hakkınızı helal edin nolur

      Sil
  10. Çok güzeldir oralar. Ben de birkaç kez gittim. Safranbolu lokumuna bayılırım. Bir de Yörük köyü vardır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yörük köyünü görmedim aöa duymuşluğum var ;)

      Sil
  11. Türkiye'mizin güzel bir yöresini anlatmış Tigris'im.Kontrollerim vardı,ancak internetle buluşabildim.Sevgiler canım sana:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımız Ece Ablamızzzz ;))) özletiyorsun yokluğunda

      Sil
  12. Çok güzel oralar Tigris. Bir buçuk yıl Bartın Ulus'ta yaşadım ve ağlayarak geldim, kopamadım o doğadan. Batı Karadeniz'i çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  13. Görmek isterim o yerleri.. Aslında karış karış gezmek isterim, ülkemin güzelliklerini görmek için.. Her yerin ayrı bir kokusu, ayrı bir dokusu siner insanın içine.. Sonra bir lokum ile hatırlanır... Anılar çıkar saklandığı yerlerden...

    YanıtlaSil
  14. Bende Safranbolu'da yaşıyorum üniversite sebebiyle. Gerçekten farklı bir havası var Karabük merkezden çok farklı. Eski çarşısı, doğal güzellikleri gerçekten gezip görmeye değer. Zaten lokum eski çarşıda adım başı ikram edilir. :) Blogunuzu takibe aldım yine beklerim Safranbolu'ya blogger arkadaşınız var isterseniz lokum gönderebilirim, sevgiler :)

    http://menfiebrutas.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  15. 99 yılında sabahın kör karanlığında ulaşıp gecenin zifiri karanlığına kadar kaldığım şehir. Beyaz gazoz içip, zerde yediğimiz, girilmedik konak ve dahi dükkan bırakmadımız (hamama gidememistik. Sonraki gidisimize bıraktık. ) aklıma geldikçe beni kocaman gülümseten koca Safranbolu. Havuzu konaklar yenilen yemek ve dinlenen müzik... Çok hatıra toplamışız orada.

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris