22 Şubat 2016 Pazartesi

Nostaljik Pazartesi: 11 Kalp Kırmak

 Çok değil üç beş ay önce kaleme almıştım bu yazımı. Ama nedense çevremde kalp kıranların çokluğundan mıdır nedir, tekrar yayınlama ihtiyacı duydum.

Gün geçmiyor ki ki bilim adamları , beyine dair yeni bir araştırma sonucu ortaya çıkarmasınlar. Geçenlerde okuduğum ;  beyinin, kalp kırılmasını fiziksel acı olarak algılamasından  bahseden yazı çok ilgimi çekti.Yani ayağımızın kırılması ile kalbimizin kırılması beyinde aynı etkiyi yaratıyormuş. Söylenen kötü bir sözün ,hakaretin yıllarca içimizden çıkmaması , insanı ölmekten beter etmesi de sanırım bu yüzden.Bununla ilgili , çok sevdiğim bir dostumun uzun yıllar önce bana anlattığı ve aklımın köşesinde hep yer eden , zaman zaman benim de anlatmayı sevdiğim hikaye ,bunu doğrular nitelikte yüzümde tebessüm oluşturdu.  Bir gün Ormanlar kralı aslanı avcılar yaralamış ve yerde  acılar içinde yatmaktadır. O sırada oradan geçen tilki aslanı görür ve fırsatı kaçırmadan hemen aslana lafını söyler. " Ne o aslan kardeş nedir bu halin, sabah benim yavrular avlanmaya çıkmıştı onlar mı seni bu hale getirdi?" Bu söz aslanın çok gücüne gider. Herkesin korktuğu ürktüğü aslanın bu hali gerçekten kötüdür. Tilkiye döner ve " eh kurnaz tilki, beni avcılar yaraladı , bu yarayla ölmem ama işte bu sözün beni öldürdü " der. Bazen ne dediğini bilmez insanların patavatsızlıkları öyle hal alır ki dövmekten beter eder insanı. "Dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmağa geldim "  dizelerinin sahibi gönül zengini  Aşık Yunus bir caminin önünde oturup dinlenmekteymiş.Cemaat camiden çıktığında kapıya doğru yönelmiş.İçerinden biri kapının önünde oturan Yunus'a hiddetle çekil yolumun üstünden diye bağırmış. Yunus Emre'nin cevabı çok manidardır "Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil. Yetmişiki millet dahi elin yüzün yumaz değil" sözü kalp kırmanın İnsanlara verdiği zararın büyüklüğünü en iyi anlatır niteliktedir. Son günlerde yaşadığımız , tahammül sınırlarını aşan olaylar ve  insanlara inat ,birlik ve kardeşlik içinde kimsenin kimseyi üzmediği , güzel insanların  sevgiyle yoğurduğu bir hayatın içinde olmanız dileğiyle , kalp kırmayın beyefendiler , kalp kırmayın hanımefendiler.

34 yorum:

  1. "Dostun evi gönüllerdir. Gönüller yapmağa geldim."
    Üç günlük dünyada insan asıl kıymetli olanın gönül yıkmak değil, gönül yapmak olduğunu bir bilse.. Zaten bunu başarabilse insanoğlu, o zaman dünya yaşanacak bir yer olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönüllerimiz hep sevgiden yana olsun. Canım dostum. Bu arada blog misafirliğiniz bugün sona eriyor. Bir hafta boyunca yaşadığınız değişiklikleri yazarsanız sevinirim. Sevgiyle ...

      Sil
  2. Çok güzel bir yazı olmuş kalemine sağlık ♥ günümüzde insanlar o kadar egoist olmuş ki karşıdakinin ne hissedeceğini pek düşünmüyor kalp kırmaktan çekinmiyorlar maalesef :(

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir yazı olmuş. Ellerine sağlık. Keşke insanlar konuşmadan önce düşünebilse ve kimi zaman farkında olmadan kırdıkları kalpleri görebilseler. Bilerek yapanlara ise sözüm yok. Onlar mutsuz insanlar. Sen de üzülme :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bazen insanın elinde olmuyor, kırıyor kırılıyoruz. Önemli olan da sözlerimizi bin düşünüp bir söylemeyi öğrenebilmek.

      Sil
  4. Kalemine sağlık tigris'ciğim. Yazının üstüne söylenecek söz yok. Tek aklıma gelen

    "Hançer yarası geçer, dil yarası geçmez"

    Bir de kalbimizi sevdiğimiz insanların sözü kırıyor, sevmediğim, tanımadığım, önem vermediğim insanların sözleri benim kalbimi kıramıyor sadece kızıyor, öfkeleniyorum, çünkü göz göre göre yapılan, haksızlığı hiç sevmem. Dikkat et genelde kompleksli, kıskanç, kıskançlığı nefrete, düşmanlığa dönüşmüş insanlara mahsus bir özellik bu. Ona, buna saldırırlar halbuki aynaya baksalar sorun kendilerinde. Allah hepimizi bu türlerden uzak tutsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru tesbit. Kendini bilen insanın başkalarıyla alıp veremediği yoktur ki zaten

      Sil
  5. Merhabalar "Cafe Tigris"arkadaşım ne güzel bir konudur bu değindiğin...
    Aslında bazen düşünmeden yaşıyoruz diye düşünüyorum, bir dakika durup şu konunun ne kadar önemli olduğunun farkına varabilsek!
    Gerçekten değerli bir yazı, teşekkürler.
    Kırıp dökmeden, karşılıklı hoşgörülü bir yaşam dilerim hepimize:)))
    Sevgiler...
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Hayatınoz sevgi dolu insanlarla çevrelensin her daim .

      Sil
  6. Bu yazın o kadar geniş spektrumlu olmuş ki,sanki benim başımı da sevecen bir el okşadı.Her yaramı bir nebze de olsa onarır nitelikte.Kutlarım Tigris canım.Güzel bir gün dileklerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Ece Ablacım yüreğinin yüceliği bütün kötülükleri eritir. Sen umudunu kesme yeter. Sevgiyle ...

      Sil
  7. Çok önemli gerçekten, bazen kırıyoruz karşımızdakini belki ama en azından gönlünü almaya çalışmalı insan. Çok güzel bir yazı ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönül amlayı geçtim. İnadına yapan o kadar çok insan var ki. Hınç alma psikolojisi

      Sil
  8. Açıkçası bu bilimsel açıklamayı ilk kez duydum, mantıklı yanı da çok. Güzel bir yazı olmuş yüreğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  9. aman Tanrım! tek bi sözü yüzyıl düşünmem bu yüzdenmiş demek!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşün ki ne kadar acı veriyor sana o tek söz

      Sil
  10. Yazınıze zevkle okudum, su gibi aktı geçti.
    Dilin kemiği yoktur derler ya, bazen gönlü deler geçer bir daha da kapanmaz halbuki şu dünyada hiç bişey için birbirimizi kırmaya değmez...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim . Üç günlük dünyada hiçbir şey için değmez . Ama o dilini tutmayanlar var ya bir ömür geçse sözleri kalbi delip geçer

      Sil
  11. Bazen bir patavatsizlik, bazen haksizliga ugramak insani çok yaraliyor gerçekten.

    YanıtlaSil
  12. Hoşgörü varsa kırılabilirsiniz ama en azından siz kırmazsınız bir kişinin kalbini. Kalp kırmak o kadar kolay ve basit düşünmeden hareket edenler için. Anlamlı ve güzel bir paylaşım olmuş tebrik ederim.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :))) kırmayalım ve kırılmayalım

      Sil
  13. İnsanlığımızı unutup sadece kendi çıkarlarımıza göre yaşayan bir toplum olduk ne acı. Herşeyi tükettiğimiz gibi insanlığımızıda tüketiyoruz. Kimin kalbi kırılmış çokta umursamadan bazen dış görünüşü, bazen mezhebi, bazen de dili yüzünden yargılamıyormuyuz insanları. Sırf kendi hayvani duyguları için bir genç kızın yüreğinde ne derin yaralar açacağını düşünmeyen ve ölümüne sebep olan "görevini layıkıyla yapan bütün öğretmenleri tenzih ederek" o öğretmende bizim içimizden çıkmadımı? Çocuklarımıza kız olduklarından yada erkek olduklarından önce sevmeyi ve herkesi olduğu gibi kabul etmeyi öğrettiğimiz gün kalp kırmamayıda öğretmiş olacağız diye düşünüyorum. Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanların bkendilerini olumlu yönde değiştirmeleri gerekmekte . Bunun ilk şartı da koşulsuz sevmeyi öğrenmeleridir.:))

      Sil
  14. Gerçekten ne olur sanki kimse kimseyi kırmasa ego ve kıskançlık savaşları olmasa birbirimize sahip çıkalım çok güzel bir yazıydı keyifle okudum hıhıı hıhıı diye diye . sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz , hoşluklar getirdiniz . Sizi gördüğüme çok sevindim . Sevgiyle..

      Sil
  15. Çok güzel bir konuya değinmişsin Tigris. Konuşabilmek ile konuşmayı-bilmek arasında çok fark var ve malesef çok insan bunu bilmiyor. Karşısındakini ne kadar yaraladığını fark etmeden konuşuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef ki bu son zamanlarda daha fazla karşımıza çıkar oldu

      Sil
  16. Tigris senin bu temadaki yayınların çok hoşuma gidiyor. Kalp kırıklığı konusunu sen de çok öenmsiyorsun. Gerçekten de bunun üstüne önemsenecek çok az şey var. Çünkü telafisi mümkün olmayan suçlardan kanımca... Ayrıca aslan ne güzel demiş, avcıların yarasıyla ölmem ama o sözler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımmm senin sözlerin de beni çok mutlu etti. Beğenilmek çok güzel bir duygu.
      Aynı şekilde kalp kırmak da bir o kadar içimde yaralar açan bir duygu. Sevgiyle ...

      Sil
  17. kırılmak derecesi ;sizi kırana göre kişiden kişiğe değişir tıpkı uzak mesafeden gelen kurşunla yakın mesafeden atılan kurşunun bir olmadığı gibi bedeninizde yarattığı tahribatıda farklı oluyor uzaktan gelen kurşunlar yaralarda hemencik toparlanırsınız asıl yakından gelen kurşunlar kırılma noktasıdır kalbin uzaktan kırılmalar sanal aleminde kıran kırana sanal benden bir ben daha yarattı kırılgan ve kalp kıran oldum başka çıkış yolu bulamadım ne sanalda nede gerçek hayatta. kırılma konusunda bu yazınızla ılımlı yaklaşımınızla umarım netice bulursunuz sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık kimse umrumda değil kim kalbimi kırarsa bittiğinin resmidir

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris