7 Temmuz 2016 Perşembe

Antakya Kömbesi

Antakya Kömbesi

Selam millet.
Tigris bayram hazırlıkları sırasında boyundan büyük işlere kalkışıp yöresel bir lezzet olan Hatay Kömbesi'ni yaptı.
 Antakya, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Osmaniye yörelerinde geleneksel olarak Ramazan Bayramı'nda ikram edilen bu nefis lezzet, neden bizim evde de güzel aromasıyla misafir olmasın dedim ve ben de o mutluluğa dahil oldum.
Yapılışına gelince
 Malzemeler: 
125 gr. erimiş margarin
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı kömbe baharatı ( tarçın,toz karanfil,dövülmüş damla sakızı,zencefil, muskat,mahlep,yeni bahar karışımı)
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilya
5-6 su bardağı un
Susam

Yapılışı:

Eritilmiş ve ılınmış margarine sırasıyla ayçiçek yağı, süt , pudraşejeri ,kömbe baharatı ilave edilip karıştırılır, kabartma tozu ve vanilya un ile birlikte elenerek ele yapışmayacak bir hamur elde edilir.
 Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve susama batırılır. Tahtadan yapılmış özel kömbe kalıbına bastırılarak şekil çıkarılır, yağlı  kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
Evin hatta apartmanın tamamına yayılan o cezbedici kokusu yok mu , denemeye değer.
Ben ilk defa denediğim için malzemelerin yarı ölçüsünü kullandım. İyiki de öyle yapmışım  çünkü
Antakya Kömbesi 
çok bereketli bir hamur oluyor.
Bayatlamadan günlerce saklamak için cam bir kavanozda kapağı kapalı bir şekilde saklanmalıdır.
Geleneklerimizi ve değerlerimizi yaşatmak adına bu tür yöresel lezzetlere şans vermekte yarar var.
Gelincik şerbetiyle hoş bir ikili olduklarını da belirtmeden geçmeyeyim.



25 yorum:

  1. Harika görünüyor elleriniz sağlık.ben de hatayda yaşayan biri olarak buradaki hamur işleri ki aslında genel olarak mutfak kültürü harika...

    Kömbe de tüm bayramlarda ikram edilir burada.baklava sarma yerine her evden kömbe kokuları çıkar...tarçın muskat zencfil gibi bir sürü harika kokunun birleşmesiyle olağanüstü kokular ortaya çıkar.

    Burada kömbe için kullanılan yağ eskilerin markası olan "evet" yağı.Ben televizyonda internette görmüştüm bu yağı ama burada marketlerde hala satılıyor.özellikle bayram zamanları marketlerin kapılarına yığıyolar tenekeleri...

    Tekrar ellerinize sağlık tadı da görüntüsü gibi harika olmuştur eminim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle o yörenin kültürü beni cezbediyor. Her ne kadar oraları görmesem de daha önceki yaşamda acaba oralı biri miydim demekten de kendimi alamıyorum.
      Tariflerde evet yağını duydum fakat burada olmadığı için margarin kullandım.
      Tarife eklemeyi unutmuşum cevizli ve hurmalı yapıldığını da sizden öğrendim . Bir dahaki sefere mutlaka deneyeceğim . Sevgiyle

      Sil
  2. Hatay, gezmeye, görmeye doyamadığım bir yer; mimarisi başta, yemekleri, cam müzesi, ipekleri, doğası tabii ile. Kömbeyi bilirdim de malzemeleri okuyunca damak tadındaki inceliğe yine hem şaştım hem bayram kaldım. Teşekkürler demeden edemeyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhhh bir gün ben de oraları görmek istiyorummmmmm .
      Ben teşekkür ederim , keşke size de ikram etme imkanım olsaydı

      Sil
  3. Çalışkan kızım benim.Bayağı uğraş istiyor gibi görünüyor zira çok şekilli.Ellerine sağlık kızım.Eski değerlerimize sahip çıkman çok takdire şayan.Sevgiler Tigris'ime :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Ece Ablam kalıbı olunca iş o kadar da zor değil aslında .
      Değerlerimizi yalatmak gerek ben eski kültürümüze çok meraklıyım , birşeyleri yeni nesile de aktarmak gerek

      Sil
  4. İçi boş mu bunun Antakyada hurmalısı yapılıyor ki süper bir şeydir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben içi boş yaptım sonradan öğrendim ki hurmalı ve cevizlisi de oluyormuş. Bir dahaki sefere mutlaka deneyeceğim

      Sil
  5. Hiç tatmadım ben. Denemeli bence.....

    YanıtlaSil
  6. Merhaba

    Geleneklerimizi yaşattığınız için teşekkür ederim, çok leziz görünüyorlar. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hoşgeldiniz hoşluklar getirdiniz.
      Ben teşekkür ederim

      Sil
  7. Ellerine sağlık tigrisimm. Kömbeyi çok duydum, tadını da hep merak etmişimdir ama tarifini bilmiyordum. Ben kömbenin en çok kalıplarını beğeniyorum ama buralarda hiç rastlamadım. Bulursam bende deneyeceğim =) Çok hoşuma gitti senin kömbeler tigrisimm nefiss görünüyorlar 😊 💕💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımmmmm , kalıbı bana bir arkadaştan hediyeydi. Otantik şeyleri sevdiğim için vermişti . Evde bir köşede boynu bükük durmasına gönlüm razı olmadı . İyi de oldu
      Artık elimin altında kullanırım

      Sil
  8. Bizim buralarda yani Hatay bölgesinde Ramazan bayramında mutlaka yapılmış olur, bazı yerlerde börek denilir, bazı yerlerde çörek denilir ve çok güzel olur. Annemde yaptı :) fakat bunun börek olanını da yapmanızı tavsiye ederim. içine fındık, antep fıstığı falan konuluyor çayla birlikte harika oluyor. :)
    bu arada afiyet olsun, hayırlı bayramlar.

    YanıtlaSil
  9. Yararlı bir yazı. Kendi blogumada beklerim :)

    YanıtlaSil
  10. Hiç denemedim. Lezzetli ve muzur bir seye benziyor :)

    YanıtlaSil
  11. Hatay da yaşayan arkadaşım Deniz getirmişti, ilk o zaman tanıştım kömbe ile. Tarçın ağırlıklı ve ceviz ağırlıklı. Bu son, bu son derken kutuyu yarılamıştım:))
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk defa yaptım nefis oluyor . Bir dahaki sefere cevizlisini deneyeceğim

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris