Antakya Kömbesi |
Selam millet.
Tigris bayram hazırlıkları sırasında boyundan büyük işlere kalkışıp yöresel bir lezzet olan Hatay Kömbesi'ni yaptı.
Antakya, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Osmaniye yörelerinde geleneksel olarak Ramazan Bayramı'nda ikram edilen bu nefis lezzet, neden bizim evde de güzel aromasıyla misafir olmasın dedim ve ben de o mutluluğa dahil oldum.
Yapılışına gelince
Malzemeler:
125 gr. erimiş margarin
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı kömbe baharatı ( tarçın,toz karanfil,dövülmüş damla sakızı,zencefil, muskat,mahlep,yeni bahar karışımı)
1 pk. kabartma tozu
1 pk. vanilya
5-6 su bardağı un
Susam
Yapılışı:
Eritilmiş ve ılınmış margarine sırasıyla ayçiçek yağı, süt , pudraşejeri ,kömbe baharatı ilave edilip karıştırılır, kabartma tozu ve vanilya un ile birlikte elenerek ele yapışmayacak bir hamur elde edilir.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve susama batırılır. Tahtadan yapılmış özel kömbe kalıbına bastırılarak şekil çıkarılır, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirilir.
Evin hatta apartmanın tamamına yayılan o cezbedici kokusu yok mu , denemeye değer.
Ben ilk defa denediğim için malzemelerin yarı ölçüsünü kullandım. İyiki de öyle yapmışım çünkü
Antakya Kömbesi |
Bayatlamadan günlerce saklamak için cam bir kavanozda kapağı kapalı bir şekilde saklanmalıdır.
Geleneklerimizi ve değerlerimizi yaşatmak adına bu tür yöresel lezzetlere şans vermekte yarar var.
Gelincik şerbetiyle hoş bir ikili olduklarını da belirtmeden geçmeyeyim.
Harika görünüyor elleriniz sağlık.ben de hatayda yaşayan biri olarak buradaki hamur işleri ki aslında genel olarak mutfak kültürü harika...
YanıtlaSilKömbe de tüm bayramlarda ikram edilir burada.baklava sarma yerine her evden kömbe kokuları çıkar...tarçın muskat zencfil gibi bir sürü harika kokunun birleşmesiyle olağanüstü kokular ortaya çıkar.
Burada kömbe için kullanılan yağ eskilerin markası olan "evet" yağı.Ben televizyonda internette görmüştüm bu yağı ama burada marketlerde hala satılıyor.özellikle bayram zamanları marketlerin kapılarına yığıyolar tenekeleri...
Tekrar ellerinize sağlık tadı da görüntüsü gibi harika olmuştur eminim. :)
Kesinlikle o yörenin kültürü beni cezbediyor. Her ne kadar oraları görmesem de daha önceki yaşamda acaba oralı biri miydim demekten de kendimi alamıyorum.
SilTariflerde evet yağını duydum fakat burada olmadığı için margarin kullandım.
Tarife eklemeyi unutmuşum cevizli ve hurmalı yapıldığını da sizden öğrendim . Bir dahaki sefere mutlaka deneyeceğim . Sevgiyle
Hatay, gezmeye, görmeye doyamadığım bir yer; mimarisi başta, yemekleri, cam müzesi, ipekleri, doğası tabii ile. Kömbeyi bilirdim de malzemeleri okuyunca damak tadındaki inceliğe yine hem şaştım hem bayram kaldım. Teşekkürler demeden edemeyeceğim :)
YanıtlaSilAhhhh bir gün ben de oraları görmek istiyorummmmmm .
SilBen teşekkür ederim , keşke size de ikram etme imkanım olsaydı
Çalışkan kızım benim.Bayağı uğraş istiyor gibi görünüyor zira çok şekilli.Ellerine sağlık kızım.Eski değerlerimize sahip çıkman çok takdire şayan.Sevgiler Tigris'ime :)
YanıtlaSilCanım Ece Ablam kalıbı olunca iş o kadar da zor değil aslında .
SilDeğerlerimizi yalatmak gerek ben eski kültürümüze çok meraklıyım , birşeyleri yeni nesile de aktarmak gerek
Ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim 😉
Silİçi boş mu bunun Antakyada hurmalısı yapılıyor ki süper bir şeydir :)
YanıtlaSilBen içi boş yaptım sonradan öğrendim ki hurmalı ve cevizlisi de oluyormuş. Bir dahaki sefere mutlaka deneyeceğim
SilHiç tatmadım ben. Denemeli bence.....
YanıtlaSilDeneyin çok lezzetli oluyor
SilMerhaba
YanıtlaSilGeleneklerimizi yaşattığınız için teşekkür ederim, çok leziz görünüyorlar. Ellerinize sağlık :)
Öncelikle hoşgeldiniz hoşluklar getirdiniz.
SilBen teşekkür ederim
Ellerine sağlık tigrisimm. Kömbeyi çok duydum, tadını da hep merak etmişimdir ama tarifini bilmiyordum. Ben kömbenin en çok kalıplarını beğeniyorum ama buralarda hiç rastlamadım. Bulursam bende deneyeceğim =) Çok hoşuma gitti senin kömbeler tigrisimm nefiss görünüyorlar 😊 💕💕
YanıtlaSilCanımmmmm , kalıbı bana bir arkadaştan hediyeydi. Otantik şeyleri sevdiğim için vermişti . Evde bir köşede boynu bükük durmasına gönlüm razı olmadı . İyi de oldu
SilArtık elimin altında kullanırım
Bizim buralarda yani Hatay bölgesinde Ramazan bayramında mutlaka yapılmış olur, bazı yerlerde börek denilir, bazı yerlerde çörek denilir ve çok güzel olur. Annemde yaptı :) fakat bunun börek olanını da yapmanızı tavsiye ederim. içine fındık, antep fıstığı falan konuluyor çayla birlikte harika oluyor. :)
YanıtlaSilbu arada afiyet olsun, hayırlı bayramlar.
Aaa bunu bilmiyordum mutlaka deneyeceğim , çok teşekkür ederim
SilRica ederim.
SilYararlı bir yazı. Kendi blogumada beklerim :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim hemen geliyorum
SilHiç denemedim. Lezzetli ve muzur bir seye benziyor :)
YanıtlaSilKesinlikle harika bir şey
SilHatay da yaşayan arkadaşım Deniz getirmişti, ilk o zaman tanıştım kömbe ile. Tarçın ağırlıklı ve ceviz ağırlıklı. Bu son, bu son derken kutuyu yarılamıştım:))
YanıtlaSilEllerinize sağlık
Ben ilk defa yaptım nefis oluyor . Bir dahaki sefere cevizlisini deneyeceğim
Sil