1 Ekim 2016 Cumartesi

Ah Nostalji

Ahhhh bugün yine nostalji rüzgarları esti durdu buralarda. Şu sefertası varya şu sefertası,babamın karnını az doyurmamış. Bilmeyenler için söyleyeyim, eskiden öyle dışardan yemek yenmezdi. Herkes evinde pişirir,herşeyi doğalından tüketirdi.
Sonradan sonraya lokantalar, restoranlar ve fast food cezası çıktı başımıza. İnsanlar da teknolojik gelişmeyle birlikte tembelliklerine yemek yeme alışkanlıklarını da dahil ettiler.
Anneme sordum da bu sefertası ne zaman alındı hatırlayamadı. Düşünüyorum da iyi ki alınmış her ne kadar şimdilerde kullanılmasa da sağlıklı doğal yemekleri hatırlatır bana bir de  mavi kolluklu memurları. 
Çok eskilerde bakırdan yapılmış üç katlı sefertasları zaman içinde  emaye, alüminyum, çelik ve plastik malzemeden üretilenlere yerini bırakmış. 
 Bakmayın siz öyle mahzun durduğuna .Gün gelecek sağlıklı besinler tüketmenin önemiyle birlikte yeniden eski şaaşalı günlerine dönecek. Kendisi gibi bizi de derleyip toplayacak . Üç çeşit bir arada ama birbirine karışmadan, sıcacık sunacak güzellikleri. 
Bilmem sizlerin evinde de var mı sefertası ya da sefertasında yemek yenilen günleri hatırlayanlar ?

31 yorum:

  1. Sefertasları çok yakında şaşalı bir dönüş yaparsa şaşırmam, bu kadar hastalık artmış ve fast food en suçlulardan biri gösterilirken geç bile kalındı. Bakır tabaklar da öyle, hafızalarda bir yerde duruyor. Ben kollukları siyah diye biliyorum, küçük bir memur da olsa insanların kendine ve işine özen gösterdiği zamanlar bir de hanımların çamaşır yıkama zahmetleri var tabi. O da başlı başına bir yazı konusu. Özlüyorum, seviyorum, elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet siyah kolluklu olanlar da vardı. Ne varsa eskilerde var

      Sil
  2. ben hatırlıyorum vakti zamanında bende babama götürürdüm sefer tasıyla yemek. Evden dükkanımız yakında annem evde hazırlar bende babama götürür verirdim ne günlerdi bee :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa ne güzel hatırlamanız hatta ve hatta sizin de dahil olduğunuz yaşamdan bir parça

      Sil
  3. İtalya'dan mıydı, Fransa ya da İsviçre'den mi tam hatırlayamadım getirdikleri, çanta gibi omza asılan, plastikten; ama en az elli yıllık bir tane var. Rastlarsam resimlerini de çekip yayınlayayım :)

    YanıtlaSil
  4. Hatırlamaz mıyım Tigris'im. Tencerelerimiz zamanı gelince kalaylanırdı. Annem sobadan aldığı ateşlerle mangalın üstünde toprak kapta fasulye ( onu hatırladım şimdi) pişirirdi. Her şeyi tarhanayı, turşuyu, salçayı, erişteyi hep kendisi yapardı. Sefer taslarımız da vardı. Hepsini hatırlıyorum. Dilerim geri dönüş olur bu adetlere. Hiç bir zararını görmedik şükürler olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhh Ece Ablacımmm ne güzel günlere tanık olmuşsun ben de ucundan yakaladım hey gidi hey

      Sil
  5. Merhaba Tigris :) Çocukken sokakta ellerinde taşıyanları gördüğümü hayal meyal hatırlıyorum. Bizimde olsun istemiştim. :) Hala yoktur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sevgili Zülal ,
      Aynı dönemleri yaşamak ve aynı duyguları hissetmek çok güzel

      Sil
  6. Sefertası filmini izlemiş miydin Tigris, sevdiğim hint filmlerinden. Oradaki sefertası sistemi çok çok ilginçmiş. Her öğlen evden sefertaslarını alıp işyerlerine götürüp sonra da ev geri getiren bir iş kolu var.

    Babamın yoktu ama yaz tatilinde kaldığım teyzemlerde enişteme götürürdük öğlenleri. Ah, yine çocuk olsak yaz tatillerinde sere.serpe vakit geçirirken tek derdimiz öğlen çarşıya inmek olsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahhhh bu filmi mutlaka izlemeliyim
      O günlere dönmek hayallerde oluyor artık

      Sil
  7. Bizde hala var Tigrisimm 😁. Ama çelik üç katlı. Ben şimdi onları sallama kabı olarak kullanıyorum 😄💖💕

    YanıtlaSil
  8. Bizde hala var Tigrisimm 😁. Ama çelik üç katlı. Ben şimdi onları sallama kabı olarak kullanıyorum 😄💖💕

    YanıtlaSil
  9. Hey gidi günler hey...Bizde bakır kaplardan çok vardı. Evdeki hemen her şey bakırdı.Bende İlkokula giderken abime çok yemek taşımıştım o kaplarda.O zamanlarda öyleydi. şimdi o bakır kaplardan bir tane bile yok. Bazen niye saklamadim bir kaç tane diye kendi kendime hayiflanıyorum.
    Eskilere götürdün bizi Tigris'im.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne varsa eskilerde varmış , ne kaplar kaldı ne tad tuz.

      Sil
  10. Hey gidi günler hey...Bizde bakır kaplardan çok vardı. Evdeki hemen her şey bakırdı.Bende İlkokula giderken abime çok yemek taşımıştım o kaplarda.O zamanlarda öyleydi. şimdi o bakır kaplardan bir tane bile yok. Bazen niye saklamadim bir kaç tane diye kendi kendime hayiflanıyorum.
    Eskilere götürdün bizi Tigris'im.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Tigris Hanımcığım, babamın da sefer tası evde durur. Eskiden öğle aralarında ben de dışarıdan söylerdim. Bebiş haberi ile birlikte, evden hazırladığımız sağlıklı yemekleri götürmeye başladım. O kadar rahatladım ki anlatamam size. Eskisi gibi dürüm, döner vb sonrası karın ağrısı- hazımsızlık da yaşamıyorum. ne olduğunu bildiğim şeylerle yarım saat sonra açlık da bastırmıyor. Kesinlikle sefer tasları eskiye dönüşse, dönmeliyiz bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sefertasının zaferi yaşasınnnnnn 😘❤️❤️

      Sil
  12. Benim ilk calisma yillarimda arayip buldugum ve aldigim celik bir tane var.
    Veonunla harika anilarim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa ne güzelll o anıları dinlemek isterdim

      Sil
  13. Ah tigriscim saglikli beslenmeye donecegiz insallah. Sefertasini ne kadar edebi anlatmissin:) cok sevdim 💕

    YanıtlaSil
  14. Ah tigriscim saglikli beslenmeye donecegiz insallah. Sefertasini ne kadar edebi anlatmissin:) cok sevdim 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hehhehhhee çok teşekkür ederim, beğenmeniz beni çok mutlu etti.

      Sil
  15. Ben hatirliyorum 😊. Ilkokula yemek götürürdük.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahhahhhahhaa sen bir harikasın şekerimmmm 😘❤️❤️

      Sil
  16. Dört gözle bekliyorum o günleri :( İnsanların "doğallığın" gücünü keşfedecekleri zamanı... Her şey eskiye dönüyor, o da döner herhalde diyerek avunuyorum.
    Güzel oldu...
    Bir selam vererek kaçtım Tigrisciğime ;) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımcımmm seni gördüğüme ok sevindimmmm 😘❤️❤️

      Sil
  17. Bizim evde de buna benzer bir sefer tası vardı. Ablam işe giderken yemek götürürdü. Sonra da aynı sefer tasını ben kullandım. Benim içinde nostalji oldu bu sevgili Tigris. Teşekkürler.

    Sevgi ve selam ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Arzummm ben teşekkür ederim ne güzel aynı düşünceleri paylaşıyoruz sevgiyle

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris