24 Eylül 2015 Perşembe

Tatil Bayram'ınız Kutlu Olsun


Yazmaya nereden başlayacağımı bilemediğim bir gündeyim yine. Güneş'in pırıl pırıl yüzünü gösterdiği bu sabah Kurban Bayramı'nın birinci günüymüş.Turizmcilerin maddi kaygıları yüzünden Okul tatilinin uzatılmasıyla birlikte millet yerini çoktan ayırttı oteline yerleşti , sosyal medya hesaplarından gittikleri yerin fotoğraflarını  " bayram keyfisi" başlığında başkalarına göstermeye başladı bile. Maddi gücü yetmeyenler de köyüne , kasabasına tatil yapma derdiyle ulaştı. Çalışan kesim yorgunluğu bahane ederek aile büyüklerini görmek için memleketlerine bile gitme gereği duymadı. Dini görevlerini yerine getirmeye başlayanlar kemikti etti ayırıp yalandan bir kaç kişiye dağıtımları yapıp kalanı derin dondurucusuna stokladı ,kış  boyunca yemek için. Radyoda televizyonda bayram özel programları unutulmuş, bayram sabahlarına özel oyun havaları çalmaz  oldu. Hemen her gün yeni bir şeyler alıp giymeye alışkın olan çocuklar gençler bayramlık giymenin anlamının farkında bile olmadan , bayramdan bayrama hatırladıkları büyüklerinin elini zoraki öpüp alacakları  bayram harçlıklarının az ya da çokluğu derdinde. Bayram tatlısı evlerde yapılmayacak kadar gereksizleşmiş. Kültürel değerlerin içi iyice boşaltılmış, yasak savmaya dönüşmüş.Bunun yanında Bayram ve önemini bilerek elinden geldiğince yaşamaya çalışanlar mutlaka var sözüm asla onlara değil . İnsanların sözüm ona modernleşme kaygısıyla yaşam tarzlarını değiştirmeleriyle birlikte  bayramların sıradan bir günden farkı kalmamış.Apartmanda  yan komşusunun  kim olduğunu bile bilmeden güzel güzel yaşayıp giderken nerden çıktı şimdi bu bayramlaşma , "tüh keşke tatil için bir yerlere kaçsaydık, daha az masraf olurdu " düşüncesi içinde Kurban Bayramı olsa olsa Tatil Bayramı olur.

12 yorum:

  1. Konuyu işleyen ikinci kişisiniz ve sizlerle gerçekten gurur duyuyorum.Uygun bir lisanla herkesin içinde eğer bir nebze manevi değerlerden eser kaldıysa belki en azından üzülüp''Hakikaten bizim yolumuz yol değil ..''diyerek düşünmelerine vesile olursunuz.Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.Bayramı evde geçirmeyi tercih edenler tayfasından Ece ablanız:))Sevgilerimle ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim , sizin de bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım

      Sil
  2. Her zaman savunduğum bir fikrim vardır naçizane; "öz değerlerimizi, özümüzü yitirirsek, biz de yitip gideriz."
    İnsan yitip gitmez elbet. Biri gider biri gelir ama öz değerlerimiz olmazsa, kültürümüz olmazsa, bayramlarımız, eşimiz, dostumuz, arkadaşımız olmazsa, paylaşmak olmazsa geriye bir tek giyilmiş elbise gibi kalır insan olmak. Bir sıfat kalır sadece... Bu durumdan rahatsızlık duyan, özünü, kültürünü, sahip olduğu değerleri yitirmemeye çalışan, küçüklerini seven, büyüklerini sayan bir avuç insan var elbet.. Bir noktadan sonra herkeste bir farkındalık oluşacağı umudunu yitirmemeye çalışıyorum. Çünkü gelecek nesillerden çok kaygılıyım.
    Lafı uzattım..:) İyi bayramlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaleminize sağlık . Bazen bıkmadan uzun uzun anlatmak gerek birşeyleri , farkındalık yaratmak için . Ailenizle birlikte nice güzel bayramlarınız olsun sevgiyle

      Sil
  3. Mutlu , huzurlu iyi bayramlar hocam...

    YanıtlaSil
  4. tatile gidenler olsa da, ete hasret komşuları olmasına rağmen kurban kesenlerin derin dondurucuları kurban etleriyle dolsa da, artık çocuklar bayramlaşmak için kapılarımızı çalmaya korkup gelmese de bayramlar hep olacak. olmalı. gerektiği gibi yaşayamasak da bayram olduğunu bilmek bile hepimizin üstünde birleştirici, olumlu bir etki bırakıyor çünkü. bayramımız hep kutlu olsun. iyi bayramlar... (site böyle iyi olmuş :) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amacından sapılarak yapılan herşey gün gelir anlamını yitirir.Birleştiricilikten çok bölüştürücülüğe doğru gider ( size dikkate alacağımı söylemiştim ;) )

      Sil
  5. Bir çok manevi değerlerin kaybolmaya yüz tutuğu bu yıllarda bayramlarımızın da eski muhabbeti yaşanmaması normalleşiyor. Keşke normalleşmese. Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlışların doğru olduğu ahir zamanda yaşıyoruz sonumuz hiç hayır değil

      Sil
  6. Yerden göğe haklısınız maneviyatı yüksek değerlerimiz malesef yok olmakta ,elimden geldiğince çocuklarıma bu değerlerimizi aşılıyorum ve bu bayram köy usulü her evde yemek ikramlarını tatmak dini bayramımızı tam anlamıyla yaşamak için ailece köydeydik. Nice seneler bayramları görmek dileği ile sevgiler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin gibi bilinçli anneler oldukça değerlerimiz yok olmaz .

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris