20 Eylül 2015 Pazar

Çok Cahilsiniz

Zaman zaman çevremdeki insanları gözlemliyorum ve öyle konuşmalara şahit oluyorum ki ağzım açık kalıyor. Cahilliğin zirvesine oturmuş ve oradan inmeye de hiç niyeti olmayan kurnazlığı zekilik sanan ,bu insancıkların eğitim düzeyleriyle paralellik gösteren cümleleri , bulundukları durumun tehlikesini bir kez daha gözler önüne seriyor. Çoğunluğu ilkokul mezunu olmasına karşın lise ve açıköğretim fakültesi mezunu olanları da azımsanmayacak  kadar çoktur .Bazen laf olsun  diye ortaya atılan bir konu hakkında duydukları yalan yanlış bilgilerle mışlı mişli cümleler kurarak herşeyi o biliyormuş edasında sizi küçümser bakışlarla, çok bilmişliğini cahil cesaretinden güç alarak saatlerce savunabilecek güçtedir.Sorduğunuz soruya verecek yeterli sözü bulamayınca hakaret boyutunda sözlü saldırıya geçer , küfreder ya da sizinle alay etmeye başlar olmadı fiziksel şiddete başvurur. Hayatta elle tutulur bir özelliği olmadığı için egosunu şişirdikçe şişirir. Kendini övdükçe över. Menfaatle beslenirler ve işlerine gelmedikleri anda kaçmak tipik özelliklerindendir. Hiçbir işte başarılı olamazlar.iş değiştirmelerinin suçlusu hep başkalarıdır.Dünyanın kendi etraflarında döndüğünü düşünürler ve hayatlarından çok mutludurlar . Bütün yeniliklere kapalıdırlar ancak işlerine geleni almaktan da geri durmazlar. Televizyonda izledikleri yüzeysel programlar ve diziler dışında kitap gazete nedir bilmezler.Okudukları üç beş satırı ya da duydukları bir kaç kelimeyi de kendilerince yorumlayıp başkalarına satmaya kalkarlar. Hayatı sorgulamadan yaşadıkları için yönetilmeleri kolaydır. Para ile ilgili şeylere düşkünlükleri fazladır . Bir şeyin önce fiyatını sorgularlar. Başkalarının parası , maaşı onları çok rahatsız eder. Dedikodu yapmayı , başarılı insanların hayatlarını irdelemeyi ve bu insanlara hınç dolu " benim onlardan neyim eksik " düşüncesiyle kıskançlık duymayı severler .Üç kuruş için yapmayacakları  yoktur. Menfaatleri doğrultusunda insanları kullanmayı çok severler. Ukalalık ve küstahlıkta sınır tanımazlar. Sürekli karşısındaki insanın açığını arayıp egolarının zaferini yaşarlar. Şiddetle savunduğu bir konu hakkında sessiz kaldığınızda bilgisiz olduğunuz sanrısına kapılıp egosunu rahatlatırken düştüğü içler acısı durumu acınasıdır. Büyük harflerle aklıma kazıdığım "Cahil insan kendi kendinin bile düşmanıdır; başkasına dost olması nasıl beklenir.Sokrates " sözünden hareketle mümkün olduğunca uzak durduğum ve dışardan gözlemlemeye devam ettiğim insanlar, insancıklar çok cahilsiniz.

19 yorum:

  1. Sokrates de Aşık Veysel de ne güzel söylemiş... Yazılarını çok beğeniyorum ve takip ediyorum da şu patır patır düşen kalpler var ya çok gözümü yoruyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah çok teşekkür ederim mutlu ettin beni . Uyarını dikkate alacağım , sevgiyle kal ;)

      Sil
    2. Aynı uyarıyı ben de yapayım. Göz yormaktan ziyade dikkat dağıtıyorlar bence.

      Yazıda bahsedilen şeyler cahillikten mi eşeklikten mi aptallıktan mı bilemedim :)

      Sil
    3. Uyarıyı dikkate alacağımı belirtmiştim .
      Cahil kral taç giydirilmiş eşektir.”İngiliz Atasözü

      Sil
    4. Gördüm de tekrar belirtme ihtiyacı hissettim :)
      Sebep cahillikse çözümü var ama bence sebep kişilerin sevgilerinin az, özgüvenlerinin sıfır, egolarının tavan olmasından kaynaklı. Taa çocukluğa kadar inmek gerekir :)

      Sil
    5. Neden tekrar uyarma gereği duydunuz anlamış değilim .

      Sil
    6. Çünkü benim için göz yorulmasından daha ciddi; dikkat dağılmasından yazıyı okumakta zorlandım.

      Sil
  2. Cahille girme münakaşaya; Ya Sinirini zıplatır Havaya , Yada yazık olur Adabına - Hz Mevlana Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel söz , paylaştığınız için teşekkür ederim ;)

      Sil
  3. Duygularımın tercümanı olmuşsunuz yine. Bir laf da benden "Mutlu insan, başkalarının hayatıyla ilgilenmeyen insandır."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim , malesef ki çevremizde cahil insanların sayısı gün geçtikçe artar oldu. Mutluluk hep bizimle olsun , sevgiyle

      Sil
  4. Ablacım ben aslında kişisel blogları pek okumam yani ilgimi çekenler dışında . Ama senin yazılarını o kadar beğeniyorum ki :) yine çok güzel bir konuya değinmişsin . İnsan kendini eğitmeli bir kere . Yoksa günlerce dil döksen ne fayda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım benim , böyle insanlara söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil . Ben de kalemime sarıldım , içimdekileri döktüm bir bir

      Sil
  5. Tigris hanım yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum ben çokmu bilgiliyim hayır ama ölene kadar bilmediklerimi araştırma içerisinde olacağım .Hani derler ya cahile laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zordur malesef bazılarımız böyle şahsına münhasır olup takmışlar at gözlüğünü o çerçevenin dışına çıkamıyorlar dediğiniz gibi her konuda da acaip muhalefetler laf olsun torba dolsun misali ;) ayy ne doluymuşum bende , kaleminize sağlık fırsatım oldukça blogunuzdayım...selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gece çok mutlu ettiniz beni , meğer yazılarımı okuyan ne çık dostum varmış . Sevgiyle kalın ;)

      Sil
  6. Çok haklısınız hocam öyle insanlar için moralinizi bozmaya değmez =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzülmekten öte böyle insanlara yardım edememek kötü

      Sil
  7. Bu tür insanlar ile fazla diyaloga girmeyip yüzeysel görüşmeyi tercih ederim. Uğraşmaya değmez, zaten birşeyin değişmeyeceği için klasik "he canım he" sözleri ile enerjimi daha önemli şeylere harcarım. 😊 blog keşif etkinliğinden gelip sizi takibe aldım ve sizi de beklerim... İyi akşamlar ❤️

    www.gamzenindunyasi74.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz hoşluklar getirdiniz . Beni mutlu ettiniz .

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yalnızlığa Dair

Birine bağlanamayacak kadar        kalabalık yalnızlıklarım         var benim .  Tigris